« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana
VJEŽBANJE

Što je bolje, joga ili pilates?

Kako bismo se odlučili koji je trening bolji za nas, važno je razmotriti ovih nekoliko čimbenika

(Arhiva)
Više o

joga

,

pilates

,

vježbanje

Joga i pilates popularni su izbori. Iako imaju slične rezultate, ove se vježbe u praksi dosta razlikuju. Kako bismo se odlučili koji je trening bolji za nas, važno je razmotriti ovih nekoliko čimbenika.

Pilates - kakve su to vježbe?

Specijalistica ortopedije, Melissa Leber, navodi da je pilates oblik treninga koji se usredotočuje na snagu središnjeg dijela tijela.

"Ima velike zdravstvene prednosti budući da je to oblik vježbe za izgradnju snage korištenjem vlastite tjelesne težine kao otpora. Ovo pomaže u sprječavanju i rehabilitaciji ozljeda. Pilates je također odličan za zglobove", objasnila je Leber za Vogue.

Dok pilates možemo raditi sami kod kuće, Leber kaže da je instruktor koristan kako bi se osiguralo da vježbe izvodimo ispravno. Osim toga, ispravno izvođenje vježbi daje bolje rezultate i pomaže u sprječavanju ozljeda. Vježbe se mogu prilagoditi kako bi odgovarale fizičkim potrebama i sposobnostima.

Rezultati ovise o tome izvodimo li vježbe redovno, ali Leber napominje da može proći i do godinu dana prije nego što primijetimo značajan razvoj snage.

Joga - što trebate znati o njoj?

Joga je drevna duhovna praksa koja je prvo nastala u Indiji, a cilj joj je kontrola nad vlastitim tijelom, umom i emocijama kroz različite pokrete, meditaciju i tehnike disanja. "To je praksa koja povezuje naše tijelo i um", rekla je stručnjakinja za jogu Sudha Nair.

Kada se redovito vježba, fizičke dobrobiti joge uključuju poboljšanu fleksibilnost, izdržljivost i snagu. Nair ističe da nam joga, uz meditaciju i vježbe disanja, može pomoći u oslobađanju od stresa i tjeskobe. Općenito, smatra se sigurnom, ali oni koji imaju određena medicinska stanja, probleme sa zglobovima ili su stariji, možda će morati prilagoditi vježbe kako bi izbjegli ozljede. Isto vrijedi i za trudnice.

Može proći neko vrijeme dok ne primijetimo rezultate, a sve ovisi o našoj razini kondicije, tome koliko smo redoviti i onome što želimo postići.

Je li bolja joga ili pilates?

Kratak odgovor je: niti jedno. Što će nam najbolje odgovarati, ovisi o različitim čimbenicima, uključujući i vrstu rezultata koje želimo postići. Iako su obje vježbe same po sebi teške, Leber kaže da bi početnicima moglo biti lakše započeti s jogom jer se pilates više fokusira na izgradnju snage središnjeg dijela tijela.

Budući da pilates može biti aktivniji od joge, možda ćemo brže vidjeti rezultate. Neovisno o vrsti treninga koji odaberemo, ključno je da smo strpljivi i redovito izvodimo vježbe.

23.01.2024. 12:25:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh