« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
ŠTETNO SVJETLO

Štedne žarulje ispuštaju otrovne tvari

Štedne žarulje koje snažno zagovaraju UN i EU sadrže živu te u zrak ispuštaju otrovan fenol koji može uzrokovati rak

Štedna žarulja
Štedna žarulja (Free Digital Photos)
Više o

štedne žarulje

,

štedljiva žarulja

,

kancerogene tvari

Već je poznato da štedne žarulje mogu biti opasne jer sadrže 2,8 miligrama žive. U slučaju pogrešnog rukovanja, živa može oštetiti bubrege te predstavlja opasnost za trudnice, djecu i kućne životinje. No, žarulje koje su dobre za okoliš nisu opasne samo ako se razbiju, javlja njemački NDR u svom magazinu "Markt".

Testiranja koja su provedena za potrebe reportaže pokazala su da upaljene žarulje "ispuštaju" otrovne tvari. U laboratorijskim istraživanjima otkriveno je da štedne žarulje pojedinih proizvođača sadrže fenol koji može djelovati kancerogeno.

Fenol se iz žarulja oslobađa kada je ona upaljena, a u organizam dospijeva disanjem. Ukoliko je koncentracija u zraku visoka, javljaju se iritacija sluznice te problemi sa srcem i dišnim putovima. Proizvođači tvrde da se fenoli u štednim žaruljama nalaze u ljepilu i pojedinačnim komponentama gdje imaju ulogu omekšivača.

Fenol nije jedini otrov kojeg "ispuštaju" štedne žarulje. Međutim, proizvođači i tijela koja bi trebala regulirati proizvodnju naglašavaju da vrijednosti ne premašuju "zakonom propisane granice". Plan Europske unije je da se do 2016. u zemljama članicama zauvijek ugasi sadašnjih 3,5 milijardi klasičnih žarulja. Alternativa koju birokrati zagovaraju upravo su štedne žarulje. UN poziva na uvođenje štednih žarulja u cijelom svijetu.

19.04.2011. 07:37:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    19.04.2011. 08:01
    Sve se pitam kakve su žarulje kod nas, kad je općenito poznato kako za nas balkance vrijede drugi standardi nego za civilizirane zemlje u kojima inspekcije rade svoj posao.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh