« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
NAJAVE

Staging A Play: Tartuffe u Zekaemu

Izvedbe nagrađivane Ferlinove predstave Staging A Play: Tartuffe u travnju u ZeKaeMu

Tartuffe u Zekaemu
Tartuffe u Zekaemu (Jelena Janković)
Više o

ZeKaeM

,

Matija Ferlin

,

Staging A Play: Tartuffe

Nakon gotovo dvije godine, nagrađivana ZPA uspješnica koreografa i redatelja Matije Ferlina Staging A Play: Tartuffe bit će izvedena 15. i 23. travnja u 20 sati u Zagrebačkome kazalištu mladih.

Riječ je o predstavi iz Ferlinova autorskog ciklusa Staging a Play u kojem istražuje odnos između verbalnog i tjelesnog izričaja u izvedbenim umjetnostima. U suradnji s dramaturginjom Jasnom J. Žmak, Ferlin se posvećuje jednoj od najpoznatijih svjetskih komedija, Molièreovom Tartuffeu, čiji je dramski tekst, umjesto kao tekstualni predložak, izvođačima poslužio kao slojevita koreografska partitura. Predstava je osvojila dvije Nagrade hrvatskog glumišta: Ferlin je nagrađen za najbolje koreografsko ostvarenje - ples, a Darko Japelj za najbolje umjetničko ostvarenje - ples. Predstavu izvode Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Matija Ferlin (alternacija Darku Japelju), Eva Kocić, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić.

U skladu sa specifičnom poetikom koju je Ferlin dosad razvio u svom radu na drugim projektima, modus njihove inscenacije u okviru serije Staging a Play dovodi pod znak pitanja same temelje na kojima se koncept inscenacije u dramskom diskursu interpretira. Konkretnije, to u ovom slučaju podrazumijeva prenošenje dramskog predloška iz tekstualne u koreografsku domenu. Još konkretnije, verbalne replike zamijenjene su ovdje fizičkim vokabularom, a dramski se tekst, umjesto kao tekstualni predložak, koristi kao koreografska partitura. Zadržavajući čitavo vrijeme izvedbe svih devetoro izvođača, koji plešu tijekom svih pet činova, Ferlin je kreirao kompleksni izvedbeni aparat u kojem su tijela u prostoru jedini nositelji narativa, koji za vrijeme izvedbe neprestano premješta između pokušaja dekonstrukcije i pokušaja rekonstrukcije.

Angažirajući sofisticirani koreografski mehanizam koji je razvijao i u prethodnim projektima, Ferlin ga u ovom projektu mjestimice sudara s koncizno razrađenim koreografijama koje, s gotovo konstruktivističkim kostimima, dramskom predlošku pridaju novi sloj začudnosti te tako otvaraju dodatne mogućnosti njegove inscenacije i interpretacije.

Cijena ulaznice: 60 kuna

14.04.2021. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh