« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
plane crash

Srušit će putnički avion radi dokumentarca

Radi se o vjerojatno najvažnijem eksperimentu u povijesti avijacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

pad aviona

,

crash testovi

,

avionska nesreća

,

eksperiment

,

zrakoplovstvo

Dvojica pilota iskočit će s padobranima iz putničkog aviona trenutak prije nego se sruši u punoj brzini na prazni dio pustinje povodom znanstvenog eksperimenta koji će biti snimljen za televizijski dokumentarac sljedeće godine.

Gledatelji će biti u mogućnosti da vide pilote kako se ukrcavaju na avion prije nego što se upute k mjestu pada.

Plane Crash bi trebao znanstvenicima dati uvid u ono što se zbiva pri padu aviona u katastrofalnim nesrećama. Avion koji će koristiti u eksperimentu ima 300 sjedećih mjesta a u njemu će biti postavljena gomila senzora i kamera te lutaka koje će zamijeniti posadu i putnike. Mjesto pada snimit će se iz svih kutova.

Producent Geoff Deehan iz Dragonfly Film and Television Productionsa kaže da se nada kako će Plane Crash eksperiment biti puno više od televizijskog programa te da će znanstvenicima dati gomilu informacija o onome što se događa kad avion padne na zemlju.

Čitav eksperiment nadgledat će skupina svjetskih stručnjaka. Cilj je otkriti na koji se način avion može napraviti još boljim i sigurnijim kako bi prilikom nesreća stopa preživljavanja bila veća. Za razliku od automobilske industrije, proizvođači aviona nisu u mogućnosti raditi crash testove. Zato je ovaj eksperiment vjerojatno najvažniji u čitavoj povijesti avijacije.
12.11.2009. 15:58:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh