« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
KOMŠILUK

Srpski mediji konsternirani oslobađanjem Gotovine i Markača

Elektronički mediji i internet portali izvješćuju o reagiranjima diljem Hrvatske na odluku Žalbenog vijeća ICTY da Gotovinu i Markača pusti na slobodu

Srpski mediji u šoku
Srpski mediji u šoku (Screenshot)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

Kurir

,

B92 prijetnje

,

srpski mediji

,

reakcije

,

oslobađajuća presuda

,

Blic

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu udarna je vijest u petak na većini portala srbijanskih medija i s njom tijekom prijepodneva počinju vijesti lokalnih televizijskih i radio postaja ili se emitira kao headline u emisijama koje su tijeku.

Istodobno, elektronički mediji i internet portali izvješćuju o reagiranjima diljem Hrvatske na odluku Žalbenog vijeća ICTY da Gotovinu i Markača pusti na slobodu, a u tim izvješćima dominatna je ocjena - euforija. Uz naslov "Euforija u Hrvatskoj: rat je završen", B92 navodi da su "građani na trgovima širom Hrvatske, kao i hrvatski mediji s oduševljenjem propratili oslobađanje Gotovine i Markača" te citira naslove hrvatskih medija "Posljednje poglavlje rata", "Rat je završen", "Hrvatska nevina".

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je u petak da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu pokazuje da je "ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina", a odluku ICTY nazvao skandaloznom i pravno neshvatljivom. "Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubojstvima, protjerivanjima i ugroženosti više stotina tisuća ljudi, a da za to nitko nije odgovarao", rekao je Vukčević beogradskim medijima. "Pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvrđenom činjeničnom stanju prvostupanjsko sudsko vijeće optuženima izreklo visoke kazne, a drugostupanjsko vijeće donijelo dijametralno suprotnu odluku", ocijenio je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Šef srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom (ICTY) i potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić ocijenio je u petak da je Haški tribunal oslobađajućom presudom za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača "izgubio svaki kredibilitet". Ljajić je rekao da takva odluka Haaga neće utjecati na suradnju Srbije s ICTY i da "ne treba o tome razmišljati". Odgovarajući na pitanja novinara, Ljajić je podsjetio da je Haaški tribunal osnovan s ciljem da "pridonese utvrđivanju istine i pomirenju na prostoru nekadašnje Jugoslavije" i da "obitelji žrtava dobiju moralnu satisfakciju", dodajući da ništa od toga nije učinjeno.

16.11.2012. 13:59:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Bepo DD
    21.01.2013. 09:16
    Sud u Den Hagu-ICTY presudio je po principu sudova nakon 2. Svj.rata - Nurnberg i Tokyo. Dakle osuđeni su samo agresori - začetnici rata: Tko je bio kriv za uništenje Njemačke, bijeg oko 10 milijuna Njemaca iz Istočne Pruske i atomsko bombardiranje Japana - Hitler i Japanski vojni vrh. TKO JE DAKLE KRIV ZA ZLOČINE NA PROSTORU ex-SFRJ: Milošević na čelu udruženog zločinačkog tima koji su započeli rat na Balkanu.s ciljem stvaranja Dušanovog carstva-Velike Srbije na sličan nacifašistički način: etničko čišćenje,genocid, logori... Kad će to shvatiti Srbi urbi et orbi - nikada.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh