« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
REAKCIJE

Svjetske agencije o oslobađanju Gotovine i Markača

Uz opširan tekst o ozračju punom strepnje U Hrvatskoj francuska agencija AFP ističe da je general Gotovina za Hrvate junak Domovinskog rata

Strani su mediji iscrpno izvijestili o presudi
Strani su mediji iscrpno izvijestili o presudi (Screenshot)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

strane agencije

,

reakcije iz svijeta

Svjetske i regionalne agencije prenijele su u petak vijest o oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača u žalbenom postupku na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na prostoru bivšeg Jugoslavije.

Žalbeno vijeće u petak je izreklo oslobađajuću presudu najvišim hrvatskim vojnim časnicima koji su prvostupanjskom presudom bili osuđeni za ratni zločin tijekom rata 90-ih, piše agencija Reuters. Dodaje da je sud odredio da se general Ante Gotovina koji je bio osuđen na 24 godine zatvora i general Mladen Markač, osuđen na 18 godina, odmah puste na slobodu.

Slovenska agencija STA prenosi kako je žalbeno vijeće pod predsjedanjem suca Theodora Merona odbacilo prvostupanjsku presudu o sudjelovanju dvojice generala u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem iseljenja Srba iz Hrvatske. STA dodaje da je žalbeno vijeće također odbacilo prvostupanjsku ocjenu o prekomjerenom granatiranju gradova nekadašnje republike srpske krajine i ustvrdilo da nije to granatiranje vodilo u deportaciju srpskog stanovništva.

Uz opširan tekst o ozračju punom strepnje kakvo je vladalo u petak ujutro na središnjem zagrebačkom trgu gdje su tisuće stanovnika putem divovskog ekrana iščekivale prijenos iz haške sudnioce, a koje je pri izricanju oslobađajuće presude preraslo u eksploziju radosti i oduševljenja, francuska agencija AFP ističe da je general Gotovina za Hrvate junak Domovinskog rata.

Talijanska agencija ANSA prenijela je vijest o oslobađajućoj presudi dvojice generala te ističe da je bijeg generala Gotovine, koji je u Hrvatskoj junak Domovinskog rata, svojim bijegom od 2001. do 2005., ugrozio europsku budućnost Hrvatske koja će 2013. postati članica EU.

16.11.2012. 13:39:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh