« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
TUŽNA STATISTIKA

Sredovječni muškarci češće se ubijaju

Svake godine tri tisuće sredovječnih Britanaca koji nemaju etablirano mjesto u društvu oduzme vlastiti život

Depresija pogađa muškarce srednje dobi
Depresija pogađa muškarce srednje dobi (Arhiva)
Više o

depresija

,

samoubojstvo

,

muškarci

,

srednje godine

,

sredovječnost

Sredovječni muškarci koji nemaju etablirano mjesto u društvu imaju deset puta veće izglede počiniti samoubojstvo, često zbog toga što su izgubili osjećaj identiteta i muškosti, pokazalo je britansko istraživanje objavljeno u četvrtak.

Prema istraživanju koje je naručila britanska humanitarna udruga Samaritanci svake godine tri tisuće sredovječnih Britanaca koji nemaju etablirano mjesto u društvu oduzme vlastiti život. Zdravstveni stručnjaci proučavali su zašto su britanski muškarci u 30-im, 40-im i 50-im godinama života izloženi značajno većem riziku samoubojstava.

Zaključci istraživanja sugeriraju da se ne radi samo o mentalnom problemu nego i o mjestu muškarca u društvu te nesposobnosti društva da odgovori na potrebe muškarca koji se nosi s depresijom, anksioznošću ili nekim drugim problemom.

"Samoubojstvo je pitanje mentalnog zdravlja... ali ono je i socijalno pitanje kao i pitanje zdravstvene nejednakosti. To je nepravedno i nerazumno", kazao je Stephen Platt sa sveučilišta u Edinburghu koji je predstavio izvješće.

On ističe da za razliku od žena muškarci oklijevaju govoriti o svojim problemima i stoga se moraju stvoriti službe koje su njima prilagođene kako bi bile učinkovitije.

"Razlike koje prikazujemo u ovom izvješću ... nisu takve da bi ih bilo koje civilizirano društvo trebalo prihvatiti".

Stručnjaci ističu da se muškarci srednje životne dobi danas nalaze na razmeđi na kojoj ne znaju trebaju li se ugledati na starije generacije tradicionalnih zatvorenijih očeva ili trebaju biti poput sinova koji su napredniji i s istaknutijom individualnošću.

Promjene na tržištu rada tijekom posljednjih 60 godina ostavile su traga jer su s nestankom tradicionalno muških zanimanja izgubili ne samo svoj posao nego i osnovu na kojoj su gradili muškost i identitet, upozoravaju znanstvenici.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svake godine gotovo milijun osoba u svijetu počini samoubojstvo, odnosno svakih 40 sekundi jedna osoba. Također se smatra da na svako samoubojstvo ide 20 pokušaja.

U gotovo svakoj zemlji veći su izgledi da muškarac počini samoubojstvo nego žena a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji glavni faktor rizika su depresija te druge mentalne bolesti poput alkoholizma kao i nasilje i pritisci društva.


20.09.2012. 16:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh