« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
NAKON RATA

Srbija obećala Hrvatskoj vratiti kulturna dobra

Hrvatskoj strani predan je popis preostalih kulturnih dobara koja se još nalaze u ustanovama kulture u Srbiji

Beogradski MSU
Beogradski MSU (Wikipedia)
Više o

kulturno dobro

,

Hrvatska Srbija

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu danas je završio dvodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, na kojemu je hrvatskoj strani predan popis preostalih kulturnih dobara koja se još nalaze u ustanovama kulture u Srbiji te vraćeno osam ikona s ikonostasa srpske pravoslavne crkve sv. Georgije u Boboti, barokne keramičke peći iz dvorca Eltz u Vukovaru te pet srebrnih okova ikona s ikonostosa crkve Sv. arhanđela Mihajla u manastiru Krka, priopćeno je danas iz ministarstva kulture, piše Hina. 

Na sastanku je hrvatskoj strani predan popis preostalih kulturnih dobara (iz muzeja, manastira, crkava, kao i arhivskog gradiva), koja se još nalaze u Muzeju SPC-a u Beogradu, u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, u Narodnom muzeju u Beogradu i drugim ustanovama u Srbiji. Potvrđeno je i da će se ubrzati preostali rad na njihovu povratu, priopćeno je iz ministarstva.

Preostala kulturna dobra koja nisu na ovome popisu potraživat će se preko ministarstava unutarnjih poslova obiju država i njihovih nacionalnih odjela Interpola.

Obavljena je i primopredaja osam ikona s ikonostasa pravoslavne crkve u Boboti, keramičke barokne peći iz dvorca Eltz u Vukovaru te pet srebrnih okova ikona s ikonostasa crkve u manastiru Krka, koji će biti vraćeni na izvorne lokacije uza stručni nadzor pročelnika konzervatorskih odjela ministarstva kulture u Vukovaru i Šibeniku, dodaje se u priopćenju.

Ikone su bile više godina restaurirane u pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu i preuzete su s cjelovitom restauratorskom dokumentacijom te uza stručni nadzor restauratora i članova navedena povjerenstva uz odgovarajuće protokole o primopredaji i za prijevoz. Ministarstvo kulture organiziralo je prijevoz kulturnih dobara u suradnji sa zagrebačkom Galerijom Klovićevi dvori.

15.06.2011. 19:07:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh