« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
U 20.22 SATI

Potpuna pomrčina Mjeseca u 20 sati i 22 minute

Pomrčina Mjeseca će početi oko 18.24h po našem vremenu, potpuna pomrčina očekuje se oko 20.22h

Pomrčina Mjeseca
Pomrčina Mjeseca (Wikipedia)
Više o

pomrčina Mjeseca

,

potpuna pomrčina

Iz Hrvatske će se u srijedu 15. lipnja vidjeti potpuna pomrčina Mjeseca, priopćio je Hrvatski astronomski savez (HAS), prenosi Hina.

Pomrčina će početi oko 18 sati i 24 minute po našem vremenu (točno vrijeme početka ovisi o mjestu opažanja) kada Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu. Prvi dio pomrčine (ulazak u Zemljinu polusjenu) neće biti vidljiv iz naših krajeva, a i inače ga je teško uočiti jer Mjesec još uvijek prima svjetlo direktno od Sunca. Potpuna pomrčina će biti vidljiva iz naših krajeva kada će Mjesec počinjati ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute, a nekoliko minuta kasnije Mjesec će se pojaviti na istočnom horizontu. Oko 21 sat i 2 minute čitav će se Mjesec naći u zemljinoj sjeni i tu ostati do oko 23 sata i 2 minute. Najtamniji će biti oko 22 sata i 14 minuta.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec je crvenkast/narančast, a ta pojava se, kako navodi HAS, događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine.

Oko ponoći, Mjesec će potpuno izaći iz sjene, nakon čega će još oko sat vremena izlaziti iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat poslije pola noći, na nebu će svojim punim sjajem ponovno zablistati puni Mjesec.

Zainteresirani građani će moći teleskopima pratiti pomrčinu Mjeseca u mjestima i gradovima gdje će udruge članice HAS-a organizirati javna opažanja pomrčine, stoji u priopćenju HAS-a.

15.06.2011. 19:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh