« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
SNAGA IZ POVRĆA

Špinat nas uistinu čini jakima kao Popaj

Crtani junak nadljudsku snagu dobiva konzumacijom špinata, a znanstvenici su dokazali da efekti nisu fikcija već puka realnost

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

povrće

,

mišići

,

špinat

,

popaj

,

fizička snaga

Kada bi se on ili njegovi bližnji našli u pogibeljnoj situaciji, Popaj bi smazao konzervu špinata kako bi dobio nadljudsku snagu koja je prijeko potrebna za odvažno spašavanje ugroženih života, a sada su znanstvenici otkrili da ti efekti nisu plod mašte crtaća već puka realnost.

Naime, švedski znanstvenici otkrili su da nitrati, soli dušične kiseline, iz špinata izazivaju pojačanu sintezu proteina koji su ključni za jačanje mišića.

Stručnjaci s instituta Karolinska su do svojeg otkrića došli eksperimentirajući s laboratorijskim miševima. Glodavci koji su dobivali malu količinu nitrata imali su značajno jače mišiće nogu i stopala nego miševi koji nisu konzumirali soli dušične kiseline.

"Naši rezultati su zanimljivi jer je količina nitrata potrebnih za promjenu snage mišića miševa iznimno mala. Za nas ljude to znači da pojačanim unosom određenog povrća koje je bogato nitratima možemo povećati volumen mišića", kaže dr. Andres Hernandez, voditelj istraživanja.

Soli dušične kiseline mogu se pronaći u špinatu, cikli, zelenoj salati i blitvi.

Znanstvenici se nadaju da će njihova studija, koja je objavljena u stručnom časopisu Journal of Physiology, pomoći pacijentima koji pate od distrofije mišića i drugih bolesti koji negativno utječu na masu i funkcionalnost mišića.

Prijašnja istraživanja pokazala su da špinat smanjuje apetit tako što ubrzava osjećaj sitosti, te da pomaže oporavak pacijenata koji su pretrpili srčani udar.       

26.06.2012. 10:43:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh