« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PREVENCIJA

Spasite si život, spriječite rak

Zdrav način života i redoviti preventivni pregledi mogu spriječiti pojavljivanje raka u 30% slučajeva

Rak
Rak (Free Digital Photos)
Više o

Rak

,

rak dojke

,

rak prostate

,

tumor

,

prevencija raka

Muškarci gotovo dvostruko češće obolijevaju od raka od žena. Pritom muškarce najviše pogađa rak prostate, dok kod žena prevladava rak dojke. Na drugom i trećem mjestu se kod oba spola nalaze rak debelog crijeva i rak pluća. Potonji je ujedno najsmrtonosniji oblik raka.

Rak u pravilu pogađa starije osobe (u razvijenim zemljama oboljeli imaju u prosjeku 63 godine), no to ne znači da se ne može javiti i puno ranije, pogotovo kod osoba kod koje se ubrajaju u rizičnu skupinu. S prevencijom se dakle ne može započeti dovoljno rano, a za uspjeh liječenja ključno je upravo rano otkrivanje.

Rak nije bolest novijeg doba. Znanstvenici su znakove karcinoma pronašli na kostima pojedinih dinosaura, a bolest se javljala u svim fazama evolucije pa čak i kod biljaka.

Najveći rizični faktor u razvoju raka su pušenje (30%), nezdrave prehrambene navike (30%), izloženost štetnim tvarima (6%), genetske predispozicije (6%), infekcije poput hepatitisa B i C (5%), alkoholizam (3%) te pretjerana izloženost Suncu (3%). Kancerogeni mogu biti i određeni lijekovi te radioaktivno zračenje.

>>Što pomaže u prevenciji raka?

Prema podacima Međunarodne udruge za borbu protiv raka (UICC), razvoj bolesti se u trećini slučajeva može spriječiti zdravim životnim navikama - kvalitetnom prehranom, fizičkim aktivnostima, umjerenom konzumacijom alkohola i prestankom pušenja. Odrasla osoba može svakodnevnim 30-minutnim kretanjem efikasno smanjiti svoj rizik od raka, dok se kod djece i mladih preporučuje fizička aktivnost u trajanju od 60 minuta.

Sljedeći važan aspekt je rano otkrivanje bolesti, odnosno preventivni pregledi. Rak se danas može izliječiti, ali svako izbjegavanje ili odgađanje pregleda ujedno povećava rizik od smrti, upozorava UICC.

15.03.2011. 22:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh