« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PAZITE NA ZDRAVLJE

Sok od rajčice sprječava bolesti kostiju

Likopen u soku od rajčice ključan je u borbi protiv slabih kostiju i osteoporoze, a dovoljne su vam dvije čaše soka dnevno

Sok od rajčice
Sok od rajčice (DeviantArt)
Više o

kosti

,

osteoporoza

,

likopen

,

rajčice

,

sok od rajčice

Dvije čaše soka od rajčice dnevno jačaju kosti i mogu spriječiti osteoporozu, pokazalo je istraživanje kanadskog Sveučilišta Toronto i objavljeno u časopisu Osteoporosis International. Znanstvenici smatraju da je ključan sastojak likopen, antioksidans koji se već pokazao učinkovitim u borbi protiv raka prostate i srčanih bolesti.

U sklopu studije 60 žena u dobi od 50 do 60 godina (kritična dob za osteoporozu) morale su na mjesec izbaciti sve proizvode od rajčice iz svoje prehrane. To je uzrokovalo značajno povećanje razine N-telopeptida u krvi, kemikalije koja se oslobađa u krvotok kad se kost slama.

>> 5 skrivenih, a korisnih učinaka rajčice

Žena su zatim tijekom četiri mjeseca svaki dan pile sok od rajčice koji je sadržavao 15 miligrama likopena, obogaćenu verziju s 35 mg likopena, kapsule likopena ili lažne tablete. Razine N-telopeptida su značajno pale kod žena koje su pile sok ili uzimale kapsule likopena, dok kod žena koje su uzimale lažne tablete nije bilo poboljšanja.

Običan sok od rajčice iz trgovine je jednako dobar kao i onaj obogaćen likopenom, kažu znanstvenici. Dakle, dvije čaše soka od rajčice dnevno i vaše kosti bi trebale biti jače.

19.11.2010. 17:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh