« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
JEDITE ZDRAVO

5 skrivenih, a korisnih učinaka rajčice

Jeste li znali da se rajčica nekad smatrala otrovnom, a danas je jedan od najčešće konzumiranih plodova koje nam priroda nudi....

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

rajčica

,

paradajz

Od korisnih učinaka za srce, pa do zaštite tijela od različitih oblika raka, rajčica je felksibilno voće koje je jeftino i ukusno.

5. Održava zdrave kosti - osim što pomaže kostima, rajčica štiti krvne žile opskrbljujući tijelo s gotovo 18 posto dnevne potrebe za vitaminom K. Nedostatak ovog vitamina, premda nije vrlo čest, može biti posljedica dugotrajnog korištenja antibiotika, a karakteriziraju ga modrice na koži. Vitamin K skladišti se u masno tkivo te pomaže vezati kalcij za vaše kosti. Također pomaže zgrušnjavanju krvi.

4. Pomaže održanju niskog krvnog tlaka - kao dobar izvor kalij citrata, rajčica pomaže snižavanju krvnog tlaka. S 11,4 posto dnevne potrebe za kalijem, konzumiranje rajčica jednostavan je i jeftin način borbe protiv visokog tlaka prehranom umjesto suplementima i lijekovima. Nedostatak kalija može se očitovati u gubitku energije, grčevima mišića i nepravilnim radom srca.

3. Snižava kolesterol - neke komponente rajčice, poput licopena, pomažu smanjenju lošeg te povećanju dobrog kolesterola u tijelu. Jedna od prednosti konzumacije rajčice, jest što je ona jedino voće koje zadržava bitne fitokomponente, poput licopena nakon kuhanja. Na neki način postaje još hranjivija nakon kuhanja, jer se svi korisni sastojci lakše transportiraju u tijelo.

2. Održava oči zdravima - bolesti oči poput katarakta ili makularne degeneracije, blisko su povezane s prehranom, a rajčice su bogate vitaminima i mineralima koji održavaju zdravlje očiju. S visokim udjelom vitamina E, A i C, kao i bakra, dobar su izbor ako želite imati zdrave oči, no također sadrže i nekoliko tajnih sastojaka koji ih čine superhranom. Rajčica naime, sadrži antioksidanse zeaksantin i lutein, koji štite oko od raznih svjetlosnih oštećenja. Ljudsko tijelo ne može sintetizirati ove komponente, stoga se moraju unijeti hranom.

1. Koristi licopena - osim što pomaže u borbi protiv bolesti srca i raka, licopen zajedno s ostalim fitokemikalijama iz rajčice poboljšava cijelokupnu zdravstvenu sliku. Bez obzira na vaše trenutne potrebe, dodavanje rajčice u vašu svakodnevnu prehranu dobar je način da očuvate zdravlje cijelog organizma.

24.03.2010. 19:01:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh