« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
OPASNOSTI INTERNETA

Snimke samoozljeđivanja sve popularnije na YouTubeu

Kanadski psiholog Stephen Lewis upozorava na brzorastuću popularnost videa s YouTubea koji potiču na samoozljeđivanje

Snimke samoozljeđivanja novi trend na YouTubeu
Snimke samoozljeđivanja novi trend na YouTubeu (Deviantart)
Više o

depresija

,

tinejdžeri

,

YouTube

,

mladi

,

samoozljeđivanje

,

posjekotina

Snimke s YouTubea na kojima se prikazuje samoozljeđivanje kao što je namjerno nanošenje posjekotina postaju sve popularnije i privlače milijune gledatelja i mogle bi u biti postati svojevrsne upute za one koji su mentalno nestabilni, tvrdi se u rezultatima novog istraživanja kanadskog psihologa Stepehena Lewisa objavljenim u časopisu Pediatrics. Istraživanje se temelji na 100-ak snimaka koje su istraživači uspjeli pronaći na YouTubeu  u prosincu 2009. godine (iako su stručnjaci uspjeli pronaći čak 5.000 takvih snimaka). Tih stotinjak videa pogledano je preko 2 milijuna puta, a same snimke izazvale su zabrinjavajuće komentare.

Na snimkama se mogu vidjeti (uglavnom odglumljeni) prizori samoozljeđivanja i vrlo eksplicitne fotografije rezanja ruku i nogu, posjekotina i uboda britvama, noževima i drugim oštrim predmetima. Sve prati sablasna glazba u pozadini. Snimke glorificiraju samoozljeđivanje, a vrlo malen broj videa ima suprotnu poruku.

Lewis, izvanredni profesor pri sveučilištu Guelph u Ontariju, smatra da bi roditelji i stručnjaci za mentalno zdravlje trebali biti oprezni kad su ovakve stvari u pitanju jer su današnja djeca i mladi više nego ikad izloženi i negativnim utjecajima s interneta. No osim toga, Lewis predlaže YouTubeu da u pretraživaču ponudi poveznice ili neke druge rezultate koji vode do stranica za pomoć kad korisnici unesu pojam  'samoozljeđivanje' ('self-injury'). Glasnogovornica te stranice rekla je da YouTube trenutno razmatra izvedivost ovakvog prijedloga.

Autor istraživanja smatra da je pored samog vizualnog sadržaja i sama glazba donekle odgovorna za poticanje štetnog ponašanja kod mladih. Sam YouTube je protiv prikazivanja lošeg sadržaja i ne potiče opasne aktivnosti, ali pitanje je koliko je uspješan sistem korisničkog označavanja videa upitnog sadržaja ('flag') na temelju kojeg servis uklanja komentare ili snimke. Lewis kaže da se globalno gledajući jedan tinejdžer na njih četiri samoozljeđuje ili je to barem jednom učinilo. Lewis, međutim, smatra da se iz takvih videa može izvući određena terapijska korist i savjetuje stručnjacima i liječnicima da sa svojim pacijentima razgovaraju o tome gledaju li uopće tave snimke. Internet je nezaustavljiv medij i kad već takve snimke postoje, trebaju se iskoristiti za diskusiju o samom problemu. osobe koje su sklone samoozljeđivanju najčešće se muče s osjećajem gnjeva, tuge, depresije ili nekim drugim teškim emocionalnim stanjima i obično se ne režu s ciljem da izazovu ozbiljne rane ili da si ugroze život., objašnjava terapeut Barent Walsh koji je na tu temu napisao i knjigu.

Začudo, „samoozljeđivanje je nažalost poprilično učinkovito u reduciranju emocionalnih problema", kazao je Walsh, naročito kod ljudi koji nisu vješti u nošenju s problemima. Walsh napominje da su fotografije i internetski sadržaji dokazani upaljači autodestruktivnog ponašanja u ovom kontekstu i da samo potiču one koji to već rade dugo, ali i one koji su pokušavali da se ozlijede. No istraživanje ima jedan nedostatak, a to je činjenica da nije pokazalo koliko ovakvi sadržaji utječu na one koji dosada nisu bili skloni samoozljeđivanju niti su pod nekim drastičnim emocionalnim stresom. Ipak, Walsh smatra da je istraživanje važno jer sugerira da je Internet, konkretnije YouTube, predstavlja vrlo opasan i moćan utjecaj upravo zbog svoje prirode - popularan je, dostupan i, realno gledajući, slabo kontroliran.

22.02.2011. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh