« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
EH, DA...

Smanjene razlike u razvijenosti EU

Novo izvješće Europske komisije pokazuje da je kohezijska politika EU-a pridonijela smanjenju razlika u razvijenosti između bogatih i siromašnih regija, ali i da je pandemija covida-19 teže pogodila siromašne.

Nije sve ružičasto...
Nije sve ružičasto... (Arhiva)
Više o

EU

,

razlike

,

nerazvijenost

"Pandemija je povećala rizik od nejednakosti u EU-u, a kohezijska politika jedan je od naših glavnih alata za borbu protiv tog trenda i ulaganje u ljude", izjavio je povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Schmit i povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira predstavili su u srijedu osmo izvješće o koheziji. Svake tri godine Komisija objavljuje Izvješće o koheziji koje daje sveobuhvatnu sliku stanja socijalne, ekonomske i teritorijalne kohezije u EU, koristeći se širokim rasponom pokazatelja, kao što su prosperitet, zaposlenost, razina obrazovanja, dostupnost i upravljanje.

U izvješću stoji da će se zahvaljujući sredstvima iz kohezijskih fondova, BDP po stanovniku u slabije razvijenim regijama do 2023. povećati za do 5 posto te da su za 3,5 posto smanjene razlike BDP-a po stanovniku između 10 posto najnerazvijenijih i 10 posto najrazvijenijih regija.

Međutim, pandemija covida-19 teže je pogodila slabije razvijene regije. Višak smrtnosti, to jest stopa smrtnosti iznad normalne, iznosio je 17 posto u manje razvijenim regijama između ožujka 2020. i srpnja 2021. U najbogatijim područjima ta je stopa iznosila 12 posto.

Učinci pandemije na gospodarstvo najveći su bili u južnim regijama koje ovise o turizmu. U odnosu na 2019., broj noćenja turista u mjesecima nakon ožujka 2020. smanjen je za 90 posto.

Velike su razlike u pristupu širokopojasnom internetu, koji je znatno manje dostupan u manje razvijenim i ruralnim područjima. U gradovima dvije od tri osobe imaju pristup brzom internetu, a u ruralnim područjima samo jedna od šest osoba.

U izvješću su zemlje članice podijeljene prema zemljopisnom kriteriju i prema stupnju razvijenosti.

U istočne članice spadaju Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Slovačka. Južne su članice Grčka, Španjolska, Italija, Cipar, Malta i Portugal, a sjeverozapadne Belgija, Danska, Njemačka, Irska, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Finska i Švedska.

Po stupnju razvijenosti, najmanje razvijene su Bugarska, Grčka, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska i sve one imaju bruto nacionalni dohodak ispod 75 posto prosjeka EU-a.

 

20.02.2022. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh