« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Slovensko-hrvatski spor rješiv je za nekoliko mjeseci

Slovenski predsjednik ocjenjuje da je uz posredovanje EK tehnički lako rješiva.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EU

,

Europska komisija

,

Danilo Tuerk

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

hrvatsko slovenska pitanja

Uz pomoć Europske komisije i njezinog posredovanja u slovensko-hrvatskom graničnom sporu to bi se pitanje "tehnički moglo riješiti u nekoliko mjeseci", ocijenio je u utorak slovenski predsjednik Danilo Tuerk za arapsku televiziju Al Jazeera.

Razgovor je inače bio posvećen Tuerkovim očekivanjima od skorašnjeg susreta čelnika zemalja skupine G-20 i prevladavanju globalne krize, a govorio je i o ekonomskoj tranziciji svoje zemlje i o ekonomskim teškoćama koje su zahvatile EU i eurozonu.

Upitan od strane britanskog novinara Davida Frosta u okviru razgovora preko video linka iz Ljubljane o graničnom sporu s Hrvatskom vezanom za granicu na moru i hoće li zbog toga Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u EU, Tuerk je odgovorio da je upravo sada aktualan prijedlog Europske komisije koji bi do rješenja spora i deblokade "tehnički" mogao dovesti "u roku nekoliko mjeseci".

"To je dobra ponuda i ako je Hrvatska ozbiljno shvati i prihvati, to bi moglo riješiti problem ", kazao je slovenski predsjednik o "medijaciji" Europske komisije.

Na pitanje vidi li Hrvatsku dakle "za 12 mjeseci" u Europskoj uniji, Tuerk je rekao da će Hrvatska prije ulaska u EU trebati riješiti i ostala otvorena pitanja, poput suradnje s Haškim sudom i pitanja svog pravosuđa, ali da Slovenija "želi ulazak Hrvatske u EU".

Dodao je da Slovenija želi i očekuje i ulazak drugih država "jugoistočne Europe" u EU, nabrojivši pri tom Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 01:55:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh