« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NEVIĐENO OSIGURANJE

London se sprema za prosvjede

Jake policijske snage štite londonsko financijsko središte od prosvjednika koji prijete "napadom na banke".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

London

,

prosvjed

,

summit G20

,

osiguranje

Policija je u srijedu počela jednu od najvećih sigurnosnih operacija u Britaniji, a štiti londonsko financijsko središte od prosvjednika koji prijete "napadom na banke".

Izlozi trgovina i restorana zatvoreni su daskama u očekivanju prosvjeda koji će se događati u četvrtak, istodobno sa summitom G20 industrijski najrazvijenijih zemalja i zemalja čija gospodarstva ubrzano rastu.

Policajci ne smiju na dopust, a tisuće su dovedene u pomoć iz drugih dijelova zemlje.

Prosvjednici su se počeli okupljati, a u maršu kroz grad osvrnuli su se na borbu protiv siromaštva, klimatske promjene i nezaposlenost.

"Pokradeni smo", kaže Vincente Oliver (22) iz sjeverne Engleske. On prosvjeduje jer su niske kamatne stope najviše pogodile štediše i umirovljenike. "Došao sam poduprijeti starije ljude koji su radili tolike godine. Da smo mi krali, završili bismo u zatvoru".

Ispred Bank of England osiguranje je pojačano, kao i ispred londonske burze i drugih financijskih institucija.

Policija u upadljivim žutim prslucima zaustavlja i pregledava ljude pred središnjom bankom. Nad zgradom je helikopter, a u pokrajnjim su ulicama vozila puna policajaca.

Guccijeva trgovina kraj Bank of England zatvorena je, izlozi su ispražnjeni, a zatvorena je i obližnja filijala jedne komercijalne banke. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 15:37:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh