« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
KARAMARKO, ČITAJ I UGLEDAJ SE

Slovenska ministrica unutarnjih poslova odstupila s položaja

Katarina Kresal pokazala je balkanskim "političarima" kako to izgleda u svijetu - tvoji naprave glupost, ti daješ ostavku ... utopijski scenario za Lijepu našu

Katarina Kresal mogla bi poslužiti kao primjer domaćim političarima
Katarina Kresal mogla bi poslužiti kao primjer domaćim političarima (Wikipedia)
Više o

MUP

,

ostavka

,

Katarina Kresal

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal u srijedu je dala neopozivu ostavku na svoj položaj, nakon što je vladino protukorupcijsko povjerenstvo u svom izvješću navelo da postoje "elementi korupcije" u poslu što ga je sklopilo njezino ministarstvo.

Riječ je o poslu kojim je ministarstvo unutarnjih poslova od jednog privatnog poduzetnika uzelo u najam prostorije za rad Nacionalnog istražnog ureda (NPU), policijskog odjela za progon težih oblika gospodarskog i drugog kriminala.

"Zbog sumnje u korupciju iz tog izvješća s današnjim danom podnosim neopozivu ostavku na položaj ministrice unutarnjih poslova", rekla je Kresal na kraćoj konferenciji za novinare u Ljubljani.

Istaknula je da neopozivu ostavku daje zato što poštuje autoritet institucija pravne države, iako se ne slaže s ocjenom povjerenstva.

Svi postupci vođeni prije sklapanja sporazuma po kojemu je ministarstvo uzelo u najam zgradu koji je kreditom Hypo banke sagradio poduzetnik Jurij Pogačar, inače poznanik ministrice, vođeni su zakonito i u dobroj vjeri i za njima je stajala cijela ekipa u ministarstvu unutarnjih poslova, dodala je.

Kresal je ostavku predsjedniku vlade Borutu Pahoru ponudila već u utorak, nakon što je sumnje u korektnost toga posla u svom izvješću navela državna revizija, ali je ponuđenu ostavku Pahor tada odbio.

Tridesetosmogodišnja diplomirana pravnica u politiku je ušla 2008. godine iz odvjetničkih krugova, preuzevši mjesto predsjednice Liberalno-demokratske stranke (LDS) nakon lošeg uspjeha te stranke na tadašnjim parlamentarnim izborima, a do tada je u političkim krugovima bila gotovo nepoznata.

Njezin ulazak u politiku često se povezivao s utjecajnim i bogatim ljubljanskim advokatom Mirom Senicom čija je partnerica.

Desna oporba u protekle tri godine više je puta tražila njezinu ostavku, navodeći kao jedan od glavnih razloga njezine "klijentelističke veze" u politici i gospodarstvu preko Senice.

Kresal je u srijedu izjavila da i dalje ostaje predsjednicom LDS-a, ali će tražiti da stranka glasuje o povjerenju, odnosno želi li je i dalje imati za predsjednicu.

Odlazak Katarine Kresal, koja je zadnjih mjeseci u vladi bila glavni koalicijski partner Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora čija se manjinska vlada suočava s velikim padom popularnosti i opasnošću prijevremenih izbora krajem ove godine, dodatni je udarac za Pahora.

 

10.08.2011. 19:13:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    11.08.2011. 15:03
    ova kresal je baš dobra za kresnut
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh