« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TKO NAM JE BLIŽI?

Slovenci štede, a Srbi se i dalje zadužuju

Troškovi države u Sloveniji će se u dvije godine smanjiti za 700 milijuna eura, a Srbija je od MMF-a dobila novi zajam od 366,5 milijuna eura

Slovenci štede, a Srbi se i dalje zadužuju
Slovenci štede, a Srbi se i dalje zadužuju (Shutterstock)
Više o

Srbija

,

Slovenija

,

MMF

,

Borut Pahor

,

slovenska vlada

Slovenska vlada u utorak je prihvatila prijedlog državnog proračuna za iduće dvije godine čija je pretpostavka da će se troškovi države u tom razdoblju smanjiti za 700 milijuna eura, a premijer Borut Pahor naglasio je da se to čini u želji da se poveća konkurentnost i ostvari ponovni gospodarski rast.

Takvi proračunski dokumenti indikator su da država odgovorno upravlja javnim sredstvima, rekao je Pahor. Dodao je da je do 2015. štednjom potrebno dug države smanjiti na "podnošljivih" 42,9 posto BDP-a, jer bi nastavkom sadašnjih trendova javne potrošnje inače narastao do 60 posto BDP-a. Pahor je kazao da će vlada u parlament poslati interventne zakone kojima će zaustaviti rast plaća javnih službenika i državnih dužnosnika, te zamrznuti mirovine i socijalne transfere.

Pahor je još jednom sindikate javnih službenika, koji su u štrajku jer se ne slažu sa zamrzavanjem primanja, pozvao da shvate da je taj potez nužan za ponovni gospodarski oporavak.

Planirani proračunski prihodi za 2011. iznose 8,3 milijarde eura, a rashodi malo prelaze 10 milijardi eura. Proračunski deficit za iduću godinu tako ne bi smio premašiti 4,5 posto, dok bi se 2012. dodatno smanjio na 3,6 posto BDP-a, izjavio je ministar financija Franci Križanič.

Srbija: Nova tranša kredita MMF-a

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u utorak je, kompletirajući petu reviziju stand-by aranžmana vrijednog 2,9 milijardi eura, odobrio Srbiji povlačenje nove tranše u vrijednosti od 366,5 milijuna eura. Kako se navodi na službenom portalu MMF-a, ta međunarodna financijska organizacija pozvala je Srbiju da nastavi raditi na smanjenju proračunskog deficita.

Zamjenik glavnog ravnatelja i vršitelj dužnosti predsjedatelja Izvršnog odbora Murilo Portugal pohvalio je srbijanske aktivnosti na njezinu gospodarskom programu, poduprtom stand-by aranžmanom s MMF-om, navodeći kako je to ublažilo prelijevanje globalne financijske krize te pomoglo uspostavi umjerenog gospodarskog oporavka.

Dodao je kako je, unatoč blagom oporavku, inflacija ubrzana, uglavnom kao posljedica povećanja cijena hrane, kao i da zakon o fiskalnoj odgovornosti, podnesen srbijanskom parlamentu na razmatranje, zahtijeva jačanje fiskalne politike na srednji rok, nakon završetka aranžmana s MMF-om.

Misija MMF i srbijanska vlada postigle su početkom rujna sporazum u sklopu pete revizije kreditnog stand-by aranžmana vrijednog 2,9 milijarda eura. Čelnik misije MMF-a Albert Jegger kazao je tada da bi uspješnim završetkom pete revizije Srbija mogla povući dodatna financijska sredstva koje će biti iskorištena kao potpora njezinim deviznim rezervama.

U sklopu aranžmana MMF-a sa Srbijom predviđeno je ukupno sedam revizija, a sljedeći dolazak misije te međunarodne financijske institucije očekuje se u listopadu. MMF je krajem lipnja odobrio Srbiji povlačenje tranše od oko 383 milijuna eura nakon što je pozitivno odlučio o četvrtoj reviziji. (hina/metro-portal)

28.09.2010. 21:17:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh