« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ANKETA

Slovenci bi radije novi blok u termoelekrani nego u Krškom

Gradnju novog bloka šoštanjske termoelektrane podupire 60,8 posto, a nuklearke 22,2 posto Slovenaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Miščević/Cropix)
Više o

Slovenija

,

termoelektrana

,

nuklearna elektrana

,

Krško

,

Šoštanj

Iako su zbog visoke cijene ulaganja u nove energetske pogone sumnjičavi prema oba projekta, Slovenci bi prije poduprli gradnju novog bloka termoelektrane u Šoštanju, za što će trebati nešto više od milijarde eura, nego novog nuklearnog bloka u Krškom, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Na upit je li gradnja novog bloka termoelektrane na domaći ugljen s nižom razinom emisija ugljičnog dioksida opravdana ili ne, 47,3 posto ispitanika ocijenilo je da je ta investicija potrebna, 30,6 posto je protiv, a ostali još nemaju stajalište o pitanju koje je u zadnje vrijeme izazvalo velike stručne i političke rasprave, pa i najave da će se o tome odlučivati na referendumu.

Kad bi se odlučivali o jednom ili drugom energetskom projektu kao alternativi, gradnju bi nove nuklearke poduprlo 22,2 posto ispitanika, a novi blok šoštanjske termoelektrane 60,8 posto, pokazala je anketa koju je objavio vodeći slovenski list.

"Ta dva projekta ne konkuriraju jedan drugom jer će novi blok termoelektrane u Šoštanju početi raditi 2015., a drugi blok nuklearke u Krškom ni teorijski ne može biti izgrađen prije 2023.", izjavio je u razgovoru za "Delo" državni tajnik za energetiku Janez Kopač. Po njegovim riječima, Slovenija ne može računati s urednom opskrbom strujom bez novog ulaganja u novi blok u Šoštanju koji će biti ekološki prihvatljiviji od starog dijela termoelektrane, te se koristiti dijelom od 130 milijuna tona slovenskih strateških zaliha ugljena.

S druge strane, dodao je Kopač, novi blok nuklearke u Krškom dugoročno je rješenje za povećanje potrošnje struje u budućnosti "ako znanost do tada ne pronađe druga, jeftinija tehnološka rješenja".

Gradnju novog bloka šoštanjske termoelektrane vlada je poduprla i već se provodi bez obzira na rasprave o visini sklopljena ugovora za dobavu opreme, a gradnja drugog bloka nuklearke ove godine tek čeka na uvrštenje u državni energetski plan i traženje mogućih suinvestitora.

Ekonomisti bliski prijašnjoj vladi tvrde da gradnja bloka termoelektrane smanjuje mogućnost da se izgradi drugi blok u Krškom, te tvrde da iza projekta u Šoštanju stoji domaći energetski lobi i politički interesi sadašnje vlade.

S njima se slažu i neki ekološki stručnjaci koji upozoravaju da ulaganje u Šoštanju neće bitno smanjiti emisije stakleničkih plinova, da je nuklearna energija zbog emisije CO2 prihvatljivije rješenje te da je stanovništvo u širem krugu nuklearke naviknulo na njenu blizinu jer ocjenjuju da je rad nuklearnih elektrana danas siguran. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 13:38:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh