« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AROGANCIJA I LICEMJERJE

Kineski tisak optužuje SAD zbog naoružavanja Tajvana

Službeni Peking prodaju oružja Tajvanu drži "grubim miješanjem u kineska unutarnja pitanja" te je najavio sankcije američkim tvrtkama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kina

,

Tajvan

,

naoružavanje

,

trgovina oružjem

Kineski tisak u ponedjeljak zagovara nametanje ekonomskih sankcija američkim tvrtkama jer Washington ne odustaju od prodaje oružja Tajvanu čiju obrambene sposobnosti podržava na temelju sporazuma i to će nastaviti činiti.

Pentagon je u petak objavio prijedlog prodaje oružja Tajvanu u vrijednosti 6,4 milijarde dolara, što uključuje napredne modele raketa Patriot, helikoptere UH-60 Blackhawk i projektile Harpoon i time izazvao ogorčenje Kine koja Tajvan drži svojim odbjeglim otokom.

U ponedjeljak je američki dužnosnik potvrdio da Washington ne odustaje od najavljene prodaje. Za posjeta Tokiju Wallace Gregson, pomoćnik američkog ministra obrane za Aziju-Pacifik podsjetio je da su Sjedinjene Države "dužne osigurati obrambene sposobnosti Tajvana" i ustvrdio "Čvrsto smo odlučni poštovati svaku našu obvezu i nastavit ćemo tako i u buduće".

Kineski tisak u ponedjeljak optužuje SAD za "aroganciju" i "licemjerje" i glasno zagovara sankcije.

SAD osigurava naoružanje za samoobranu Tajvana prema bilateralnom sporazumu iz 1979., što Kinu iritira u toj mjeri da je nakon objave posljednje prodaje u listopadu 2008., prekinula vojne razgovore s SAD-om.Američka odluka pokazuje "licemjerje" SAD-a o "velikim pitanjima koja su u središtu interesa Kine", piše China Daily.

Kineski list Global Times zaziva sankcije i napominje da je upravo Zapad "često pribjegavao sankcijama kako bi kaznio vlade ili tvrtke koje djeluju protiv njegovih političkih interesa".

"Treće gospodarstvo planeta, s golemim tržištem ne smije oklijevati pokazati mišiće i pokrenuti kaznene gospodarske mjere protiv tvrtki koje krše ključne interese", piše u ponedjeljak kineski list.

Službeni Peking drži američku prodaju oružja Tajvanom "grubim miješanjem u kineska unutarnja pitanja" i prekinuo je vojnu razmjenu sa SAD-om te "najavio primjerene sankcije prema američkim tvrtkama koje u tome sudjeluju".

Na internetskoj stranici Global Timesa pokrenuta je peticija protiv pordaje oružja Tajvanu u ponedjeljak je bilo 55.000 potpisa.

Site obiluje oštrim komentarima, neki od njih su i otvoreno grubi prema Washingtonu i Tajvanu, prenosi agencija AFP. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 13:54:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh