« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Slasne grimizne rajčice

Fotografija vijesti
Više o

zdrava hrana

,

antioksidans

,

ljubičaste rajčice

,

genetski modificirana hrana

,

antocianin

Genetski modificirane rajčice obogaćene antioksidansima, čija je boja potamnjela do grimizne, produljile su život miševima sklonim obolijevanju od raka, prema istraživanju znanstvenika u središtu Johna Innesa u Norwichu, u Velikoj Britaniji.

Antioksidansi, kojih ima u mnogim vrstama voća i povrća, jesu molekule koje smanjuju loš utjecaj slobodnih radikala koji nastaju starenjem stanica ili kod nekih bolesti.

U okviru europskog projekta Flora, koji treba odrediti ulogu flavonoida kod bolesti, istraživači su genetski izmijenili rajčicu obogativši je antocianinom, antioksidansom iz razreda flavonoida.

U tu su svrhu upotrijebili dva gena zijevalice (lavove ralje) koji daju boju tom cvijetu i koji, prema voditelju istraživanja Eugeniju Butelliju, "proizvode antocianine".

AntocianinGenetski izmijenjene rajčice obiljuju zdravim tvarima, udio antocianina je povećan gotovo tri puta naspram prirodnih rajčica.

Istraživači su GMO rajčicama u prahu hranili miševe kojima je nedostajao zaštitni gen, pa su zato bili skloni obolijevanju od različitih vrsta tumora i prijevremenoj smrti. Ti su miševi živjeli 182 dana, a oni bez zaštitnog gena koji su se hranili 'normalnim' rajčicama ili u njihovoj prehrani nije bilo rajčica, 142 dana.

"Ne znamo kako to funkcionira, ali je nevjerojatno da se rezultati mogu protumačiti samo antioksidansima", priznao je Marco Giorgio s Europskog onkološkog instituta. "Povrh toga, nismo uzeli u obzir eventualne toksične učinke, zato bih rekao da smo još jako daleko od ispitivanja na ljudima".

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je lani da nema "čvrstih dokaza" da prehrana rajčicama koje su bogate likopenom, antioksidansom, smanjuje rizik od nekih tumora, osim eventualno tumora prostate i želuca. (hina/metro-portal)

27.10.2008. 15:26:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh