« Kazalište
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
DLJI

Skup otvorio dramski program Dubrovačkih ljetnih igara

Kombinirajući kazalište i dokumentaristički video rad, projekt 'okuplja' sjećanja gledatelja kultne predstave „Skup" u režiji Koste Spaića

Provokativan i izazovan Skup
Provokativan i izazovan Skup (Arhiva)
Više o

Dubrovačke ljetne igre

,

Saša Božić

,

Skup

Premijerni dramski program 63. Dubrovačkih ljetnih igara otvorio je autorski rad Saše Božića „skup: igre"ostvaren u suradnji s Art radionicom Lazareti, sinoć, 21. srpnja u Lazaretima.

Kombinirajući kazalište i dokumentaristički video rad, projekt 'okuplja' sjećanja gledatelja kultne predstave „Skup" u režiji Koste Spaića, praizvedene na Igrama prije 54 godine (igrala se nevjerojatnih 14 sezona!), i uzima ih kao polazište za autorsku meditaciju na temu smisla i djelovanja kazališne umjetnosti. Kroz predstavu putuju različiti junaci od Izeta Hajdarhodžića preko Selme Karlovac pa do nekih lokalnih današnjih moćnika. U predstavi „skup: igre", Dubrovnik plovi u prošlost, u 60-e, u sadašnjost pa i u budućnost iako se predstava ne bavi toliko Držićevim „Skupom" pa ni „Skupom" Koste Spaića.

Građani Dubrovnika su prisutni u predstavi kao video materijal, a njihovi su govori onda preneseni u scenski tekst koji izgovaraju glumci. Njihova sjećanja nemaju za cilj rekonstrukciju kultne predstave nego otvaraju neke sadašnje probleme - probleme življenja u Dubrovniku, odnosa Grada i Igara i problematiku načina na koji predstava živi, u smislu da koloplet umjetničkih događanja u tom istom Gradu prije 30, 40, 50 godina priječi suočavanju s Dubrovnikom kakav je danas.

Saša Božić međunarodno je nagrađivani kazališni redatelj i dramaturg, prisutan u polju europskog suvremenog plesa, a ovo mu je prva suradnja s Ljetnim igrama. Video potpisuje Josip Visković, a zapažene uloge ostvaruju izvođači - Petra Hrašćanec, Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dangubić, Nataša Kopeč, Vili Matula, Silvio Vovk, Dado Ćosić, Ivan Grčić, Marko Jastrevski te građani grada Dubrovnika.

Uz puno smijeha i sjete, prva dramska premijera „skup: igre" meditacija je na temu vlastitog identiteta Dubrovčana. „...grad je danas postao jedna velika munčjela." - riječi su koje odzvanjaju u nadi da će predstava otvoriti neke žarišne točke ili pružiti priliku građanima da ih oni sami rastvore.

Nakon sinoć održane premijere uslijedit će izvedbe večeras 22., 23. te 24. srpnja u Lazaretima. 

22.07.2012. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh