« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PRETILOST

Skrivene moći masnih stanica

Masne stanice nisu samo estetski neprivlačne, otkriveno je da su odgovorne i za brojne ozbiljne bolesti

Masne stanice
Masne stanice (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

masne stanice

,

rođeni 28. studenoga

Masne stranice su u svakom pogledu neugodne - nezdrave su, neestetske i teško ih se riješiti napornim vježbanjem i držanjem dijete. Pretile osobe tako su izložene većem riziku oboljenja od raznih bolesti i uglavnom su nezadovoljne svojim izgledom što dovodi do frustracija.

>>Otkriveno kako nastaju dobre smeđe masne stanice koje tope kalorije

Nizozemski, njemački i belgijski znanstvenici sada su otkrili da bijele masne stanice nisu nimalo pasivne kao što se mislilo. Ne služe, naime, samo za akumulaciju viška kalorija za oskudna vremena, već tvore endokrini organ koji aktivno šalje signale po cijelom tijelu, piše "Journal of Proteome Research".

Signali utječu na metabolizam, mogu prouzročiti upale, regulirati krvni tlak, a vjerojatno i uzrokovati brojne bolesti koje su povezane s pretilosti. Znanstvenici su otkrili novih 20 hormona i tvari koje masne stanice šalju u krvotok i na neki način komuniciraju s ostatkom tijela.

Ukupno je otkriveno 80 različitih proteina koji se iz masnih stanica šire po tijelu, od čega šest adipokina koji imaju važnu ulogu u unosu i trošenju energije te dvadeset dosad nepoznatih tvari. Znanstvenici zaključuju da masne stanice imaju svojevrsne "skrivene moći" kojima pridonose pretilosti i uzrokuju bolesti poput raka i dijabetesa. Točnu funkciju tek treba otkriti daljnjim istraživanjima. 

15.10.2010. 11:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    15.10.2010. 12:04
    ja imam masnih stanica i zdrav sam!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh