« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UMIŠLJENI BOLESNICI

Hipohondrija - poremećaj koji zdrave ljude vodi u depresiju

Svaki deseti pacijent pati od hipohondrije, a strah od nepostojećih bolesti potiče internet

Hipohondrija
Hipohondrija (Shutterstock)
Više o

internet

,

hipohondrija

,

bolesti

Milijuni ljudi pate od hipohondrije, psihičkog poremećaja koji u oboljelog izaziva strah da boluje od jedne ili više tjelesnih bolesti. Točne brojke ne postoje, ali se procjenjuje da je svaki deseti pacijent zapravo umišljeni bolesnik, piše portal Welt.

"Hipohondri pogrešno tumače uobičajene simptome. Iz toga proizlazi napetost i silan strah da su ozbiljno bolesni. Nakon toga razvijaju uvjerenje da boluju od neke specifične bolesti i cijeli im se život počinje vrtjeti oko toga", objašnjava voditelj odjela za psihoterapiju Sveučilišne bolnice u Kölnu. Uvjerenje da su bolesni hipohondri potkrjepljuju simptomima koje nije moguće potvrditi dijagnostičkim metodama. Osjet boli im je izrazito prenaglašen te odbijaju liječničke nalaze koji dokazuju kako nije riječ o tjelesnoj bolesti. Pogođeni su podjednako muškarci i žene, te mlade i starije osobe.

Do hipohondrije najčešće dovodi skup različitih faktora. Brojni hipohondri potječu iz obitelji u kojima su bolesti igrale veliku ulogu ili su sami bili teško bolesni. Ključna može biti i osobnost pa tako pasivne, osjetljive, egocentrične, emocionalno nezrele, tvrdoglave osobe češće pate od hipohondrije. Također, pogođene su osobe koje osjećaju manjak ljubavi ili pažnje koju pokušavaju nadoknaditi ljubavi prema sebi. Hipohondrija se razvija s vremenom, a liječnici tvrde da internet pridonosi panici i stvaranju umišljenih bolesnika.

"Internet nas na neki način poziva na hipohondriju. Iako informacije nisu kvalitetno filtrirane, imaju izuzetno sugestivno djelovanje. Osoba koja osjeća laganu bol u rukama ili nogama tako može pronaći podatak da ima tumor na leđima", tvrde liječnici iz Bostona koji u časopisu "New England Journal of Medicine" upozoravaju na veliku moć interneta nad pacijentima.

Hipohondrija nije nimalo bezopasan poremećaj, a među najčešćim posljedicama spominju se depresija i društvena izolacija. Dodatni problem je što liječnici vrlo kasno prepoznaju da im pacijenti pate od hipohondrije. Najučinkovitiji oblik liječenja je psihološka pomoć, dok lijekovi postoje ali njihovo djelovanje nije dovoljno istraženo. Duljina liječenja ovisi o tome koliko dugo pacijent pati od hipohondrije - važno je što prije prepoznati problem i zatražiti liječničku pomoć.

13.10.2010. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh