« Kazalište
objavljeno prije 14 godina
SMIJEH JE LIJEK

"Škola za žene" otvara Dane Satire u Kerempuhu

34. put Kerempuh postaje centar smijeha, u rasponu od predstava zabavljačkog karaktera, do gorkohumornih uradaka koji se na provokativan način bave raznim aktualnim temama

škola za žene
škola za žene (Kerempuh)
Više o

Zagreb

,

Kerempuh

,

Dani satire

,

Moliere

,

HNK Split

,

31. siječnja

Kako se žena može oteti kontroli svog supruga, poučavao je još Moliere, a Splitski HNK  u predstavi "Škola za žene" prikazuje što o tome misli gostujući poljski redatelj Andrzej Sadowski.

Moliereova 'Škola za žene' praizvedena je 26.prosinca 1662. u Palais-Royal, osamnaest mjeseci nakon što je prikazana njena muška inačica, 'Škola za muževe'. Komediju su odmah napali zagovornici ćudoređa, optuživši autora za nedostatak morala i ukusa, napad na religijske postulate, no i za nepoznavanje gramatike.

Moliere je u lipnju 1663. ulje na vatru dodao napisavši i 'Kritiku škole za žene', svojevrsni nastavak u kojem objašnjava svoje autorske odluke. 'Škola za žene' Moliereu je donijela i stalno mjesto na kraljevskom dvoru te izdašnu financijsku pomoć, a kraljevsku je zaštitu uživao još niz godina, što je omogućilo i da osnuje prvo stalno profesionalno kazalište u Europi - Comedie française.

'Škola za žene' smatra se jednim od slabijih njegovih tekstova, te nikad nije dosegla popularnost 'Škrtca' ili 'Mizantropa', no Moliereova je sklonost otvaranju rasprave o kontroverznim temama, obračunu s licemjerjem te lažnim moralom vidljiva u svakom njegovom djelu, pa tako i u ovom komadu.

Glavni lik je 42-godišnji Arnolphe koji je opsjednut mogućnošću da mu žena 'nabije rogove'. Svoju je štićenicu Agnes od ranog djetinjstva odgajao tako da mu kad odraste bude dobra žena - koja ga neće varati i koja će se ponašati potpuno u skladu s njegovim zahtjevima. Do sedamnaeste je godine živjela u samostanu, a zatim se seli u Arnolpheovu kuću. Agnes gotovo odmah po dolasku upoznaje Horacea, sina Arnolpheovog prijatelja Orontea, i oni se na prvi pogled zaljubljuju...

Sami provjerite kraj ove zanimljive priče...Kazalište Kerempuh, 20 sati.

U predstavi glume Frane Perišin (Arnolphe), Goran Marković (Horace), Nikola Ivošević (Alain), Andrea Mladinić (Georgette), Bruna Bebić Tudor (Crysalde), Ante Čedo Martinić (Enrique), Trpimir Jurkić (Oronte), Anastasija Jankovska (Agneza), Nives Ivanković (Notar-bilježnik).

04.06.2010. 11:12:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh