« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

Sjeverni će pol ostati bez leda

Otkriveni alarmantni dokazi o klimatskim promjenama

Fotografija vijesti
Više o

globalno zatopljenje

,

NASA

,

Sjeverni pol

,

otapanje ledenjaka

,

The Independent

,

Ron Lindsay

Čini se nezamislivim, ali ovog bi ljeta prvi put u povijesti led mogao potpuno nestati sa Sjevernog pola, izvijestio je The Independent, prenosi TotalPortal.

Ove je godine Sjeverni pol prvi put prekriven samo tankim, jednogodišnjim ledom, izjavio je dr. Mark Serreze iz američkog Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda te naglasio da bi se količina leda na Arktiku ovoga ljeta mogla smanjiti ispod rekordnog minimuma dosegnutog 2007.

Debeli led, stvoren tijekom nekoliko sezona, rastopio se, a njegovo su mjesto zauzele ‘plahte’ tankoga leda. Taj jednogodišnji led je iznimno podložan topljenju tijekom ljetnih mjeseci, a satelitski podaci koji su pristizali proteklih tjedana pokazuju da je brzina topljenja veća nego prethodne godine.

Na smanjenje sjeverne polarne ledene kape upozorili su i znanstvenici iz NASA-ina Goddardova centra za svemirske letove.

Inuiti, narod koji živi između Grenlanda i Kanade, kažu da se morski led počeo lomiti znatno prije nego što je to uobičajeno te da su velike pukotine viđene na mjestima na kojima led inače ostaje stabilan.

Satelitska mjerenja u posljednjih 30 godina pokazuju znatno smanjenje područja arktičkog leda koje se ubrzalo posljednjih godina.

Budući da Sjeverni pol ima simbolično značenje, nestanak arktičkog leda s 900 sjeverne geografske širine omogućit će eksploataciju zaliha nafte i mineralnih ulja te plovidbu preko Sjevernog pola, što će zasigurno biti najdramatičniji primjer utjecaja globalnog zagrijavanja na planet Zemlju.

Ron Lindsay, znanstvenik s Washingtonskog sveučilišta u Seattleu slaže se sa Serrezeom da puno toga sada ovisi o arktičkim vjetrovima i broju sunčanih sati.

- Postoji uistinu realna mogućnost da se sav led otopi sa Sjevernog pola, ali zasad nema garancije - zaključuje dr. Lindsay.    (METRO)

Rekordno otapanje morskog ledaSvake godine morski led se topi prije no što se ponovno oformi tijekom duge arktičke zime. Međutim, gubitak tog morskog leda prošle je godine bio takvih razmjera da je velik dio Arktičkog oceana postao otvoreno more, a ledene granice došle su na samo 1100 kilometara od Sjevernog pola. To znači da je oko 70 posto postojećeg morskog leda stvoreno u proteklih godinu dana. Znanstvenici predviđaju da će se barem 70 posto tog leda otopiti ovoga ljeta, a moguće je i potpuno rastapanje. 

01.07.2008. 00:16:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    alguna
    01.07.2008. 10:43
    katastrofa!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh