« Svijet
objavljeno prije 12 godina
OBOGAĆIVANJE URANA

Sjeverna Koreja nastavlja gradnju nuklearnog reaktora

Nastavak gradnje dolazi u vrijeme kada je Pjongjang napredovao u pripremama za treći nuklearni test, iako ga od toga odlučno odgovaraju i upozoravaju Kina i Sjedinjene Države

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

nuklearni program Sjeverne Koreje

,

obogaćivanje urana

Sjeverna je Koreja nastavila rad na eksperimentalnom lakovodnom nuklearnom reaktoru, u potezu koji mogao povećati njezine sposobnosti da proizvodi više materijala za nuklearno oružje, objavio je u četvrtak internetski portal 38North, javlja Hina.

Rad na reaktoru koji je bio obustavljen u prosincu, vjerojatno zbog smrti Kim Jong-ila, sada je ponovo pokrenut, objavio je taj specijalizirani internetski portal koji vodi američko-korejski institut pri sveučilištu Johna Hopkinsa. Vijest se temelji na satelitskim snimkama od 30. travnja.

Nastavak gradnje dolazi u vrijeme kada je Pjongjang napredovao u pripremama za treći nuklearni test, iako ga od toga odlučno odgovaraju i upozoravaju Kina i Sjedinjene Države.

"Gradnja lakovodnog reaktora (reaktora koji za hlađenje koristi običnu vodu), kao i nastavak aktivnosti u postrojenju za obogaćivanje uranija u Jongbjonu, važna je naznaka da Sjeverna Koreja namjerava nastaviti rad na nuklearnom programu", piše 38North.

Portal navodi kako bi reaktor mogao biti operativan za godinu do dvije. Sjeverna Koreja tvrdi da joj reaktor treba za proizvodnju električne energije.

Istovremeno je Reuters objavio, pozivajući se na izvore bliske razgovorima dviju zemalja, da Kina, "tiho i nježno" pritišće Sjevernu Koreju da odustane od trećeg nuklearnog pokusa, ali nije poznato kako Pjongjang reagira na te pritiske.

Ako Sjeverna Koreja izvede test, za koji su navodno pripreme već odmakle, Peking razmatra mogućnost provedbe nekih mjera protiv nje, dodaje isti izvor.

Koreja test planira u blizini planine Čangbai, gdje izvela prva dva pokusa 2006. i 2009., koja se nalazi uz granicu s Kinom. Službeni Peking strahuje od moguće radijacije i utjecaja na okoliš i, kako kaže izvor, "nije nimalo sretan" što postoji mogućnost i trećeg pokusa na istom mjestu.

Nije poznato hoće li sjevernokorejski režim, koji se u pravilu odbija povinovati pritiscima izvana, poslušati Kinu, jedinu zemlju koju donekle može nazivati savezničkom.

17.05.2012. 09:09:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mis
    17.05.2012. 20:54
    To carevi, makar vi mozete onim supcima reci NECU i svaka vam cast!
    Da bogdom sve drzave imaju atomske pa nek onda zavire u tudje.
    A narod dok je smrdljiv, nek jede amero g...a!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh