« Svijet
objavljeno prije 12 godina
TOTALNI EMBARGO

SAD naftnim rezervama zemalja G8 želi skršiti Iran?

Prema navodima sudionika na naftom tržištu, postoje nagađanja da će oslobađanje naftnih rezervi biti tempirano za potpunu zabrane uvoza nafte iz Irana u EU, 1. srpnja

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

summit G8

,

sankcije Iran

,

naftne rezerve

Američka vlada poziva druge članice skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta - G8, da se pripreme za oslobađanje strateških naftnih rezervi uoči potpune zabrane uvoza sirove nafte iz Irana, koju od 1. srpnja uvodi Europska unija, izvijestila je u četvrtak japanska novinska agencija Kyodo News, pozivajući se na izvore bliske japansko-američkim odnosima, javlja Hina. 

Očekuje se da će američki predsjednik Barack Obama zatražiti suradnju ostalih članica G-8 tijekom dvodnevnog summita koji u petak počinje u Camp Davidu u Marylandu, kako bi se obuzdao rast cijena nafte, stabilizirale cijene nafte i pokazala solidarnost u suočavanju s iranskim nuklearnim pitanjem, rekli su izvori. Naftni embargo Europske unije dio je pooštrenja sankcija Teheranu zbog odbijanja da se odrekne svojih nuklearnih ambicija.

Očekuje se da će japanski premijer Yoshihiko Noda izraziti svoju potporu za Obaminu inicijativu, ali hoće li svi čelnici G-8 će biti usklađeni oko toga i dalje je neizvjesno, navodi Kyodo News. U načelu, do oslobađanja naftnih rezervi dolazi kada postoji kriza u opskrbi naftom. No, neke zemlje poput Njemačke su oprezne oko oslobađanja rezervi, navodeći da prvo treba uzeti u obzir projekciju ponude i potražnje za naftom, prema izvorima.

Obama će to pitanje staviti na dnevni red razgovora o energetskim pitanjima u subotu, rekli su izvori, dodajući da pojedinosti razgovora neće biti objavljene kako bi se izbjegao utjecaj na naftna tržišta.

Članice G-8 su Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija i Sjedinjene Države. Prema navodima sudionika na naftom tržištu, postoje nagađanja da će oslobađanje naftnih rezervi biti tempirano za potpunu zabrane uvoza nafte iz Irana u EU, 1. srpnja.

17.05.2012. 07:34:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vladeta
    17.05.2012. 13:14
    Ovakav embargo, ide na ruku Rusima iKinezima (koji vec placaju naftu svojom valutom juanom) i koji ce od svega ovoga izvuci najvecu korist, a ostali ce imati samo stetu.
  2. avatar
    mis
    17.05.2012. 20:57
    hmmmm...
  3. avatar
    baja
    21.06.2012. 09:23
    zašto su prokletim cionistima dali nuklearno oružje, majku im okupatorsku, a Ahmedinedžadu nebi dali, pa šta vam je ljudi i on bi to trebao imati kao i ostali "moderni zapadni" svit, gdje je tu jednakopravnost,
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh