« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
OPASNA HLADNOĆA

Šetnje po hladnom vremenu povećavaju rizik od srčanog udara

Kako se temperatura spušta za jedan stupanj Celzijev tako broj slučajeva srčanih udara raste za 200

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

srčani udar

,

hladnoća

,

temperatura

Prema istraživanju objavljenom u Britanskom medicinskom časopisu, šetnje po hladnom vremenu povećavaju rizik od srčanog udara. Kako se temperatura spušta za jedan stupanj Celzijev tijekom jednog dana tako se broj srčanih udara povećava za 200.

>> Srčani udar teže je prepoznati kod žena

Odnos vremena i zdravstvenih stanja, u kontekstu globalnih klimatskih promjena, upravo zbog ovakvih i sličnih istraživanja postaje sve zanimljiviji stručnjacima. U prijašnjim istraživanjima već se pokazalo da vanjska temperatura ima određene poveznice sa stopama smrtnosti u kratkoročnom smislu (i hladni i vrući dani imaju određene učinke), ali utjecaj temperature na rizik od srčanih udara (miokardijalna infarkcija) još uvijek je nejasan.

>> Protiv srčanog udara vegetarijanskom Atkinsonovom dijetom

Istraživači iz Velike Britanije su analizirali podatke preko 84,000 pacijenata koji su u periodu između 2003. i 2006. godine bili primljeni u bolnicu radi srčanog udara. Istovremeno su analizirali i vremenske podatke iz BADC-a (British Atmospheric Data Center) posebno se osvrćući na 15 zemljopisnih regija u Engleskoj i Walesu. Ponavljamo, sa svakim stupnjem niže postotak srčanih udara rastao je za dva i to tijekom 28 dana. Najveći rizik je bio dva tjedna nakon izlaganja hladnom vremenu. Najranjiviji su stariji ljudi između 75 i 84 godine, te osobe koje su imale već srčanih problema.

Istraživačima nije jasno što točno stoji iza ove povezanosti, ali vjeruju da se broj srčanih udara povećava jer hladnoća povisuje krvni tlak i razinu određenih proteina koji potiču nastanak krvnih ugrušaka. Međutim, rezultati su najprecizniji za područje Velike Britanije tako da su potrebna daljnja istraživanja u ostatku svijeta kako bi se mogli donijeti definitivni zaključci. U međuvremenu, najrizičnijoj skupini se savjetuje da se oblače u skladu s vremenskim prilikama.

26.01.2012. 17:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh