« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SKRIVENA OPASNOST

Kemikalije iz svakodnevnih predmeta mogu naškoditi zdravlju vašeg djeteta

Znanstvenici su otkrili da perfluorinatne kemikalije (PFC), koje se nalaze u teflonskim tavama ali i u pokućstvu i hrani, mogu poremetiti djelovanje cjepiva, te tako smanjiti dječji imunitet

Više o

djeca

,

imunitet

,

cjepljenje

,

antitijela

,

Teflon

,

PFC

,

Perfluorinatne kemikalije

Stručnjaci već odavno upozoravaju da ako se tave, lonci i posude s neprianjajućom podlogom previše zagriju može doći do isparavanja perfluorinatnih kemikalija (PFC) na koje se sumnja da izazivaju tumore. No, novo istraživanje je pokazalo da spojevi PFC mogu smanjiti i djelotvornost cjepiva kod djece smanjujući reakciju antitijela što dovodi do narušavanja imuniteta, piše Time.

"Naša studija je prva koja potvrđuje da izlaganje djece PFC-ima totalno narušava glavni aspekt prevencije bolesti. Ovaj posao radim već dugo i smatram da je ovo gorući problem", kaže Dr. Philippe Grandjean, voditelj istraživanja i profesor na Sveučilištu Southern Denmark.

Znanstvenici su proveli istraživanje proučavajući djecu s Farskih Otoka koja su rođena između 1999. i 2001. godine, a njih su izabrali jer ovise o moru u kojem je zabilježena povećana koncentracija štetnih perfluorinatnih kemikalija. Kada su kod djece izmjerili količinu antitijela na cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), znanstvenici su uočili da ona s većom razinom PFC-a u krvi uopće nisu razvila imunitet na bolesti.

Iako se radi o populaciji koja živi na izoliranom otočju, znanstvenici kažu kako su u obzir uzeli sve relevantne parametre, poput dobi, spola i tjelesne težine, koji bi mogli utjecati na rezultate istraživanja.

Perfluorinatne kemikalije (PFC-i) najčešće se nalaze u teflonskim oblogama tava i lonaca, namještaju, tepisima otpornim na mrlje, kišnim kabanica te vrećicama kokica za mikrovalnu pećnicu.

27.01.2012. 09:23:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh