« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Šestorica počela pregovarati o novim sankcijama protiv Irana

Četvrti krug UN-ovih sankcija za Iran?

Javier Solana i iranski pregovarač Saeed Jalili tokom jednog od sastanaka
Javier Solana i iranski pregovarač Saeed Jalili tokom jednog od sastanaka (AFP)
Više o

Iran

,

UN

,

nuklearni program

,

sankcije

,

State Department

Šest zemalja koje sudjeluju u pregovorima o iranskom nuklearnom programu počinju razgovarati o mogućim okvirima nove UN-ove rezolucije kojom se predviđa novi, četvrti krug sankcija protiv Irana, objavio je u srijedu američki State Department.

Po završetku telefonske konferencije, politički direktori ministarstava vanjskih poslova pet velesila - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine - i Njemačke izrazili su "razočaranost zbog činjenice da Iran opet nije jasno odgovorio na njihovu velikodušnu ponudu", prema priopćenju koje je agenciji France Presse pročitao glasnogovornik State Departmenta Gonzalo Gallegos.

"S obzirom da Iran nije dao jasan potvrdan odgovor i da nije poštovao rok naveden u rezoluciji 1805 UN-ova Vijeća sigurnosti, članice Vijeća sigurnosti i Njemačka raspravljaju u Vijeću sigurnosti o sljedećim koracima i počinju razgovarati o mogućim okvirima nove rezolucije o sankcijama", dodaje se u priopćenju.

Pisani odgovor koji su iranske vlasti u utorak dale na ponudu šestorice za suradnju koja se nudila Iranu u zamjenu za prekid prijepornog obogaćivanja urana "čini se kao taktika kojom se želi dobiti na vremenu", dodaje se u izjavi State Departmenta.

U priopćenju se još navodi da će Iranu "vrata biti otvorena" kako bi prihvatio ponudu te da se šestorica i dalje obvezuju što se tiče njihovih dviju strategija.

Gallegos napominje da priopćenje nije zajednički dokument, već američko izvješće s telefonske konferencije na kojoj je sudjelovao glavni diplomat Europske unije Javier Solana koji predvodi pregovore s Teheranom.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin ocijenio je pak u srijedu da je dijalog s Teheranom još "moguć" unatoč dvosmislenom odgovoru Irana. (HINA)

06.08.2008. 19:41:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh