« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Karadžić želi da Holbrooke svjedoči na Haškom sudu

Traži da se Holbrookeu naredi izlazak pred sud

Richard Holbrooke - zna li nešto za što javnost ne smije čuti?
Richard Holbrooke - zna li nešto za što javnost ne smije čuti? (AFP)
Više o

Haški sud

,

Madeleine Albright

,

Radovan Karadžić

,

ICTY

,

Richard Holbrooke

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je od Haškog suda (ICTY) da pozove bivšeg američkog pregovarača Richarda Holbrookea da svjedoči o njihovu navodnom dogovoru da on neće biti izručen Haškom sudu, prema sudskom dokumentu objavljenom u srijedu.

"Kako bi proces bio pravovaljan, predlažem da (...) naredite Richardu Holbrookeu da iziđe pred vas i kaže pod prisegom je li postojao takav dogovor", piše Karadžić u zahtjevu sucima Haškog suda.

Traži također da se i drugi dužnosnici koji bi mogli svjedočiti o tom dogovoru pojave pred sudom, poput bivše američke državne tajnice Madeleine Albright, bivšeg diplomata Williama Stuebnera i glavnog tužitelja ICTY-a u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma (studeni 1995.) Richarda Goldstonea.

Radovan Karadžić (63), optužen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH, uhićen je 21. srpnja u Beogradu.

"Što se mene tiče, Holbrooke je obećao u ime SAD-a da mi se neće suditi pred ovim Tribunalom"
Radovan Karadžić
Prema Karadžiću, "ponuda (iz dogovora) je bila sljedeća: trebao sam se povući ne samo s javnih funkcija nego i s onih u stranci i posve nestati iz javnog života, više ne davati intervjue i čak ni objavljivati književna djela."

"U ime SAD-a, Holbrooke je obećao da Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) neće biti zabranjeno sudjelovanje na izborima" nakon rata.

Holbrooke je u četvrtak potvrdio da je pregovarao o Karadžićevu odlasku u trenutku potpisivanja Daytonskog sporazuma.

"Trebao se odmah povući sa svoja dva položaja predsjednika srpskog dijela BiH i predsjednika stranke", rekao je Holbrooke. No, odbacio je kao "posve netočnu" "dezinformaciju" da Karadžić "neće biti sudski gonjen".

Karadžić u svom zahtjevu također ponavlja svoju tvrdnju da je Holbrooke želio njegovu smrt. "Jasno je da je, u nemogućnosti da ispuni obveze koje je preuzeo u ime SAD-a, prešao na plan B - likvidacija Radovana Karadžića." (HINA/METRO)

06.08.2008. 19:50:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh