« Život
objavljeno prije 12 godina
MLADI I NAVIKE

Seks, droga & rock 'n' roll uistinu idu zajedno

Nizozemski znanstvenici uočili su da adolescenti koji glasno slušaju glazbu naginju uživanju marihuane, opijanju i seksu bez zaštite

Fotografija vijesti
Više o

alkohol i mladi

,

seks

,

marihuana

,

adolescenti

,

glasna glazba

,

riskantno ponašanje

Gotovo svi liječnici znaju da kod mladih ljudi alkohol, droga i seks bez zaštite idu "ruka pod ruku", no novo istraživanje nizozemskih znanstvenika sugerira da se na popis faktora riskantnog ponašanja doda i glasna glazba.

Naime, znanstvenici s roterdamskog sveučilišta Erasmus MC uočili su da adolescenti koji puno vremena provode glasno slušajući glazbu imaju veću sklonost da puše travu, opijaju se i ulaze u nezaštićeni spolni odnos.

U studiji je sudjelovalo 944 srednjoškolaca i studenata, u dobi od 15 do 25 godina, koji su morali ispunili upitnik o životnim navikama, između ostalog i o količini vremena kojeg provode slušajući glazbu, bilo na MP3 playeru bilo na koncertu ili u noćnom klubu.

Rezultati su pokazali da mladi koji na MP3 playeru često slušaju glazbu glasniju od 89 decibela, što je ekvivalent jačini zvuka kojeg proizvodi kosilica, dvostruko češće puše travu nego adolescenti koji uživaju u tišim melodijama. Također, mladi koji su izloženi glasnoj glazbi u klubovima i na koncertima opijaju se šest puta češće nego vršnjaci koji to nisu, te duplo češće imaju spolni odnos bez kondoma.

Iako studija nizozemskih znanstvenika nije otkrila toplu vodu što se tiče veze između riskantnih ponašanja (koncert - previše pive - joint - pijani seks), no postavila je zanimljivo pitanje na koje treba dati odgovor: utječe li vrsta glazbe na ponašanje omladine?       

23.05.2012. 19:42:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh