« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
FINANCIJSKI SAVJETI

Sedam pravila osobnih financija za uspješno nošenje s krizom

Ukoliko ni sami više niste sigurni što vam je činiti da izbjegnete stres dok iz mjeseca u mjesec spajate kraj s krajem, saželi smo mudrost stručnjaka u nekoliko točaka

Fotografija vijesti
Više o

recesija

,

nezaposlenost

,

gospodarska kriza

,

gubitak posla

,

osobne financije

Gospodarska kriza koja svijetom drma već četvrtu godinu promijenila je način na koji mnogi od nas rade stvari, a trošenje novca tu nipošto nije iznimka. Ipak, ukoliko ni sami više niste sigurni što vam je točno činiti da izbjegnete stres i nerviranje dok pokušavate iz mjeseca u mjesec spojiti kraj s krajem, saželi smo mudrost stručnjaka za financije u nekoliko kratkih točaka kojih biste se trebali u što je većoj mogućoj mjeri držati. Pa krenimo.

1. Kontrolirajte stvari koje možete kontrolirali

Možete li utjecati na to koliko zarađujete? Ponekad, ali uglavnom ne. Možete li utjecati na to koliko će zaraditi neko vaše ulaganje? Ne uvijek. Možete li kontrolirati koliko trošite? Apsolutno. Umjesto da gubite vrijeme i živce pokušavajući utjecati na stvari gdje malo toga možete promijeniti, fokusirajte se na one koje doista možete kontrolirati.

2. Nepredviđene situacije se događaju svima

I to uglavnom kad ih najmanje očekujete. Automobil se može pokvariti, krov početi prokišnjavati i netko u obitelji može ostati bez posla. Upravo je zato važno da uvijek imate ovo na umu te da ne paničarite kad vas nekakva nesretna okolnost zadesi.

3. Ukoliko ne pitate više novca, odgovor će uvijek biti „Ne"

Jedno je nedavno američko istraživanje pokazalo kako mladi liječnici na specijalizaciji godišnje zarađuju 17.000 dolara više od svojih kolegica jednakog radnog iskustva i sposobnosti. Iako volimo govoriti o neravnopravnosti koja je duboko ukorijenjena u naše društvo, isto je istraživanje pokazalo da je najveći razlog ovomu činjenica da muškarci u 80 posto slučajeva na razgovoru za posao pregovaraju o plaći, što čini tek 17 posto žena.

4. Osigurajte si dio financijske neovisnosti

Sama činjenica da ste s nekim u vezi ili braku ne znači da u svemu morate funkcionirati kao jedna osoba. Nakon što platite sve troškove i račune, uzmite jedan dio preostalog novca i potrošite ga na što god želite - bez ikakvih opravdanja. Nije uopće važno radi li se o 50 ili 5000 kuna, radi se isključivo o dijelu financijske slobode koju svaki partner treba zadržati i u najčvršćoj vezi.

5. Dobar kredit i mala kamata ne znače da je nešto besplatno

Financijski će vam stručnjaci reći da je stvarna cijena nekakvog duga u tome što zbog njega morate propustiti čitav niz drugih prilika. Čak i ukoliko se zadužite po iznimno povoljnim uvjetima, novce koji svaki mjesec odvajate za kredit nećete moći potrošiti na nešto drugo, što bi vam potencijalno moglo zaraditi novce. Uvijek imajte to na umu prije negoli odlučite da vam treba nova kuhinja ili vikendica.

6. Štedite za svoju budućnost, a tek onda za onu svoje djece

Ukoliko ste ikada letjeli nekakvim međukontinentalnim letom, zasigurno ste vidjeli one upute za korištenje maski s kisikom, koje vas uvijek upozoravaju da prvo trebate staviti masku sebi, a tek onda pomoći svom djetetu da stavi svoju. Razlog tomu vrlo je jednostavan - ne možete pomoći djetetu ukoliko padnete u nesvijest. Isti princip vrijedi i za štednju za budućnost. Ukoliko si ne osigurate dovoljnu mirovinu i druge izvore prihoda za stare dane, bit ćete ogroman financijski teret svojoj djeci. Zapamtite, postoji čitav niz financijskih pomoći i stipendija za studente slabijeg imovinskog stanja. Nažalost, to nije slučaj s mirovinama.

7. Kupujte gotovinom kad god možete

Jedna od najboljih financijskih odluka koju možete donijeti jest da prerežete sve svoje kreditne kartice i zauvijek se riješite te grozne navike. Ipak, ukoliko vam je to iz bilo kojeg razloga nemoguće ili nezamislivo, pokušajte u što većem broju slučajeva koristiti isključivo gotovinu kao sredstvo plaćanja. Mahanje kreditnom karticom u trgovini poput samuraja s katanom najbrži je put do robovanja bankama i drugim financijskim ustanovama.

30.03.2012. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh