« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PLOČICE UZ MINIMALNO TRUDA

Hrana za ravniji trbuh

Ove namirnice ne samo da su zdrave, nego imaju snagu da smanje obujam struka

Umjerena prehrana najzdravija je za tijelo i dušu
Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

mršavljenje

,

gubitak kilograma

,

superhrana

,

masno tkivo

Masne naslage oko struka nisu samo estetski problem već predstavljaju i zdravstveni rizik, odnosno povećavaju šansu od srčanog udara i nastajanja dijabetesa tipa 2. Iako je za ravniji trbuh potrebno smanjiti unos kalorija i redovito vježbati, znanost je pokazala kako neke namirnice imaju zanimljive nuspojave - pomažu u skidanju viška kilograma koji se nesretno nagomilao na području oko struka.

Kanolino ulje - Iako je već proglašeno jednim od najzdravijih ulja za kuhanje i pečenje, ulje od kanole ne samo da čini srce zdravim, nego pomaže u otklanjanju masnih naslaga sa organa u abdomenu. Brazilski znanstvenici dokazali su tu tvrdnju tako što su laboratorijskim miševima davali hranu koja je sadržavala ili ulje od soje ili kanolino ulje. Glodavci koji su konzumirali sojino ulje u periodu od dva mjeseca dobili su 2o posto više masnih naslaga u području oko struka nego miševi koji su dobivali kanolino ulje. Znanstvenici kažu kako velika koncentracija omega-3 nezasičenih kiselina iz kanolinog ulja smanjuje inzulin u tijelu, a to u konačnici sprječava taloženje masnoća oko struka.

Grah - Zamjena životinjskih bjelančevina sa proteinima iz biljaka, primjerice graha, čini čuda kako za kompletni kardiovaskularni sustav tako i za opseg struka. Naime, istraživanje čeških liječnika sa Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu pokazalo je da kontrolirana vegetarijanska prehrana efikasnije skida masne naslage na trbuhu plak unutar krvnih žila nego normalna uravnotežena dijeta iste kalorične vrijednosti.

Nemasno mlijeko - Svi mliječni proizvodi, pa tako i mlijeko, pomažu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju, no znanstvenici su otkrili da pozitivno djeluje i na liniju, pogotovo oko struka. Naime, istraživanje koje je 2011. godine objavljeno u stručnom časopisu Journal of Nutrition pokazalo je da osobe koje su 30 posto kalorija dobivali od bjelančevina iz mliječnih proizvoda imaju snažnije i vitkije mišiće od ljudi koji skinuli isti broj kilograma, ali nisu konzumirali mliječne prerađevine. Znanstvenici smatraju da proteini sirutke iz mliječnih proizvoda stimuliraju izgradnju mišićnog tkiva.

Integralne žitarice - Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania State stavili su volontere na tromjesečnu dijetu u kojoj je jedna grupa dobivala cjelovita vlakna iz integralnih žitarica, a drugoj su servirani proizvodi od rafiniranih žitarica. Osobe koje su bile na integralnim žitaricama izgubili su značajno veću količinu masnih naslaga na trbuhu, nego volonteri koji su konzumirali proizvode od rafiniranog, obrađenog brašna. Stručnjaci smatraju da iako cjelovita vlakna igraju značajnu ulogu, magnezij je glavni krivac za gubitak centimetara oko struka. Naime, magnezij sudjeluje u regulaciji metabolizma, odnosno razgradnji masnoća u tijelu.

Crvena paprika - Skupina nizozemskih stručnjaka nedavno je provela istraživanje o prehrambenim navikama svojih sugrađana, te su pitali 374 muškarca koje namirnice najčešće konzumiraju. Rezultati studije otkrili su da momci koji uživaju u namirnicama koje sadrže beta karoten i likopen - fitokemikalije koje mrkvi daju žutu, a rajčicama crvenu boju - imaju uzak struk s minimalnim naslagama masnoće. Stručnjaci vjeruju da snažni antioksidansi beta karoten i likopen uništavaju slobodne radikale koji potiču skladištenje masnoća.

30.03.2012. 20:24:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh