« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
PORAZNO

Sedam milijuna ljudi umire zbog pušenja

Osim goleme opasnosti za zdravlje, duhan nanosi veliku štetu i okolišu, s obzirom na to da se zbog proizvodnje cigareta uništavaju šume i atmosfera

Pušenje je sve opasnije
Pušenje je sve opasnije (Shutterstock)
Više o

duhan

,

pušenje

,

smrtnost

Od posljedica pušenja godišnje u svijetu umre više od sedam milijuna ljudi, a ta loša navika nije prijetnja samo zdravlju pojedinca, nego i okolišu, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u povodu Svjetskog dana nepušenja, 31. svibnja.

Prema podacima WHO-a, početkom 21. stoljeća od posljedica pušenja godišnije je umiralo oko četiri milijuna ljudi, a odnedavno se taj broj povećao na sedam milijuna.

Osim goleme opasnosti za zdravlje, duhan nanosi veliku štetu i okolišu, s obzirom na to da se zbog proizvodnje cigareta uništavaju šume i atmosfera.

WHO navodi da troškovi koji se odnose na liječenje bolesnih i troškovi koji nastaju zbog smanjene produktivnosti iznose oko 1400 milijarda dolara godišnje, što je oko 1,8 posto svjetskog BDP-a.

Duhan i pušenje prijetnja su svima nama, istaknula je u priopćenju direktorica WHO-a na odlasku Margaret Chan.

Njezin zamjenik Oleg Čestnov podsjetio je da pušenje godišnje globalnu ekonomiju stoji više od bilijun dolara, a predviđa se da će do 2030. od posljedica uživanja u duhanu godišnje smrtno stradavati oko osam milijuna ljudi. U svijetu je danas 1,1 milijarda pušača, što znači da je svaki peti stanovnik našeg planeta stariji od 15 godina pušač.

Tvornice cigareta godišnje proizvedu pola milijuna tona otpada kontaminiranog nikotinom i ostalim štetnim kemikalijama, upozorava WHO. Dodaje da se godišnje zapali više od šest bilijuna cigareta, pri čemu se u atmosferu ispušta između tri i pet milijuna tona stakleničkih plinova te oko 700 tisuća tona kancerogenih kemijskih spojeva.

Više od 80 posto pušača je iz zemalja s niskim i srednjim prihodom, a zdravstveni stručnjaci tvrde da je duhan najveći globalni uzrok smrtnosti na koji se može utjecati te da bi politika smanjenja upotrebe duhana mogla imati velike pozitivne rezultate.

Kad bi svaka zemlja povećala porez na cigarete i odredila da on iznosi 0,80 dolara po kutiji, godišnji državni prihod povećao bi se za 140 milijarda dolara. Ovo bi rezultiralo smanjenjem broja pušača za oko 66 milijuna, stoji u izvješću koje se temelji na podacima iz studije provedene 2016.

31.05.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh