« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Samuel Beckett i Peter Brook na Splitskom ljetu

Vrhunac Splitskog ljeta

Press konferencija predstave Fragmenti redatelja Petera Brooka u HNK-u Split. Marcello Magni, Hayley Carmichael, Khalif Nataur.
Press konferencija predstave Fragmenti redatelja Petera Brooka u HNK-u Split. Marcello Magni, Hayley Carmichael, Khalif Nataur. (Ivana Marinić Kragić/CROPIX)
Više o

Splitsko ljeto

,

Bouffes du Nord

,

Fragmenti

,

Peter Brook

,

Samuel Beckett

Gostovanjem Pariškog kazališta Bouffes du Nord s predstavom "Fragmenti" redatelja Petera Brooka po tekstovima Samuela Becketta, Drama na Splitskom ljetu večeras je doživjela svoj vrhunac.

Peter Brook, koga se smatra najvećim živim redateljem i najutjecajnijim dramatičarom 20. stoljeća, postavio je prošle 2007. godine, na stotu obljetnicu rođenja Samuela Becketta, "Fragmente" od pet Beckettovih tekstova, i to četiri dramoleta i jedne poeme.

Splićani su večeras "Fragmente" vidjeli na engleskom jeziku s hrvatskim titlovima. Sam redatelj Brook nije bio na ovoj izvedbi, što je i razumljivo glede njegovih 83 godine, ali njegova dugogodišnja suradnica Marie-Helene Estienne bila je na splitskoj premijeri.

Splitska publika večeras je vidjela izvedbe Beckettovih "Grubo za kazalište", "Zipka", "Čin bez riječi dva", "Nijedno" te "Dođi i idi".

Ovaj kazališni događaj sezone u Splitu donio je vrhunsku kazališnu produkciju. Beckett u Brookovoj interpretaciji nije samo pisac pesimizma, očaja i zagledanosti u tamne ponore ljudske egzistencije, nego čovjek koji gledajući u nepoznato duboko vjeruje uza sav pesimizam u ljudsku i kazališnu snagu.

U minimalističkoj maniri na praznoj pozornici, troje glumaca sjajno su odigrali Beckettove likove, točno kako je njegov interpret Brook zamislio i htio. Glumica Hayley Carmichael dobitnica je više nagrada za najbolju glumicu; Talijan Marcello Magni specijalist je za Shakespearea i uvijek ga glumi na francuskom - do sada nikada nije na svom talijanskom, materinjem jeziku; te Palestinac Khalifa Natour.

"Fragmenti" su na repertoaru još naredna tri dana na sceni HNK u Splitu.  (HINA)

29.07.2008. 00:27:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh