« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
BARACK OBAMA:

SAD želi novi početak s Kubom

Na 5. Summitu Amerika traži se ukidanje embarga i ponovno primanje Kube u OAS.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Hugo Chavez

,

SAD

,

Barack Obama

,

Kuba

,

Cristina Fernandez

,

summit Amerika

,

trgovinski embargo

,

Organizacija američkih država

Američki predsjednik Barack Obama u petak je na svečanom otvaranju V. summita dviju Amerika na Trinidadu, poručio da su "Sjedinjene Države spremne za novi početak s Kubom", pridonoseći zamahu koji posljednjih dana naznačuje moguću obnovu odnosa Washingtona i Havane nakon 47-godišnjeg prekida.

 

Govoreći o odgovornosti okupljenih čelnika da osiguraju građanima svojih zemalja život u "demokratskim društvima", Obama je rekao da je "s tim ciljem SAD spreman za novi početak s Kubom".

On je izrazio spremnost da se američka administracija uključi u izravne razgovore s kubanskom vladom o širokom spektru pitanja, od "ljudskih prava, slobode govora i demokratskih reformi do droge, migracija i gospodarskih pitanja".

"Dopustite mi da budem jasan. Ja nisam zainteresiran za pričanje zbog samog pričanja, već ja vjerujem da mi možemo pokrenuti američko-kubanske odnose u novom smjeru", rekao je Obama.

On je ukazao na povijesnu bliskost zemalja Sjeverne i Južne Amerike, po kolonizaciji kojoj su bile izložene, vlastitom oslobađanju i današnjoj velikoj etničkoj raznolikosti njihovih društava.

Obama je okupljenim čelnicima iz 34 zemlje predložio stvaranje energetskog i klimatskog partnerstva dviju Amerika, pozvao na jačanje sigurnosoti, suzbijanje organiziranog kriminala i trgovine drogom u regiji. On je najavio američku pomoć za one koji su najteže pogođeni gospodarskom krizom, iz paketa od 448 milijuna dolara koji zatražio od Kongresa, te objavio osnivanje Zaklade za mikrofinanciranje rasta.

Najveća strka na 5. Summitu Amerika stvorena je oko zemlje koja ne sudjeluje na njemu - Kube. Po jednoj strani stvara se pritisak za ukidanje trgovinskog embarga SAD-a koji je na snazi od 1962., a po drugoj traži se vraćanje Kube u Organizaciju američkih država (OAS) iz koje je ta najveća karipska država isključene iste 1962., zbog komunističkog sustava.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez zaradila je pljesak kada je na otvaranju pozvala SAD da ukine "anakronizam koji embargo prema Kubi predstavlja danas".

Glavni tajnik OAS-a Jose Miguel Insulza najavio je da će tražiti vraćanje Kube u organizaciju.

Istodobno između Havane i Washingtona posljednjih se dana događa najtoplija komunikacija u proteklih pola stoljeća, s izraženom spremnošću kubanskog predsjednika Raula Castra da razgovara s SAD-om o oslobađanju političkih zatvorenika, slobodi tiska i drugim pitanjima, pozdravljenim 'otvaranjem' Kube od američke državne tajnice Hillary Clinton i Obaminim 'novim početkom' u odnosima.

"To je odmrzavanje, no odmrzavanje kojem će trebati neko vrijeme. Ne očekujem nikakve dramatične prekretnice. Puno je nepovjerenja", ocijenio je Michael Shifter iz Inter-Američkog dijaloga, nezavisnog 'think-tanka' iz Washingtona.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji zbog svoje teatralnosti uvijek može računati na veliku medijsku pozornost, najavio je da će blokirati prihvaćanje zajedničke izjave na skupu, za koju je potreban konsenzus, a organizatori strahuju da će on ponovno "ukrasti show", kao što je to učinio na prethodnom panameričkom summitu 2005.

Obamin glavni savjetnik za summit Jeffrey Davidow odbacio je te prijetnje, ističući da je zajednička izjava dokument na 60 stranica koji je usuglašavan godinu dana na diplomatskim pregovorima.

Venezuelanska vlada u petak navečer je objavila fotografiju na kojoj se Chavez rukuje s Obamom na otvaranju summita. Uz fotografiju na kojoj se obojica široko osmjehuju, vlada je citirala Chaveza koji je rekao Obami "ja želim biti tvoj prijatelj".

Na summitu će se tijekom subote raspravljati na trima plenarnima sjednicama na kojima će se govoriti o utjecaju globalne gospodarske krize na regiju, sigurnosti, razvoju čistih izvora energije, borbi protiv klimatskih promjena i drugim pitanjima. (hina/metro-portal)

18.04.2009. 15:03:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh