« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
CHICO

Jedan od napadača na Moralesa je bivši hrvatski vojnik

Eduardo Rozsa Flores zvani Chico bio je osnivač prve Internacionalne jedinice u sklopu ZNG-a.

(Vlado Kos, CROPIX)
Više o

Evo Morales

,

pokušaj ubojstva

,

Eduardo Rozsa Flores

,

Chico

,

ZNG

Jedan od ubijenih napadača na bolivijskog predsjednika Eva Moralesa je hrvatski dragovoljac domovinskog rata Eduardo Rozsa Flores. Ustrijeljeni dragovoljac koji je tijekom Domovinskog rata dobio nadimak Chico, imao je 49 godina, a kao hrvatski vojnik sudjelovao je u Domovinskom ratu.

Chico, kao španjolski novinar mađarskog porijekla osnovao je prvi internacionalni vod Zbora narodne garde koji se za vrijeme domovinskog rata borio u mađarskom selu Laslovu.

O Chicu i njegovom ratnom putu kroz Hrvatsku 2002. godine snimljen je film "Chico", mađarske redateljice Ibolye Fekete.

Film je u nekim kritikama nazvan najpatriotskijim dosad snimljenim na temu Domovinskog rata, no u isto vrijeme sada već bivši tjednik Feral Tribune, Floresa je optužio za ubojstvo suborca Christiana Wuertemberga i novinara Paula Jenksa, za šverc drogom i oružjem, te za pripadanje profašističkim organizacijama što je on, i sam židovskog podrijetla, tada odlučno demantirao navodeći kako su mu očevu obitelj pobili nacisti, te da mu je otac bio savjetnik Salvadoru Allendeu.

Tijekom rata u Hrvatskoj Flores je bio dopisnik barcelonske La Vanguardije no ubrzo se, nakon kako je sam rekao kratog nagovaranja Branimira Glavaša da mu dopusti, priključio Zboru narodne garde i osnovao internacionalnu jedinicu. Članovi te jedinice bili su i dvojica stranaca za čije se slučajeve smrti na bojištu optuživao Flores, a u cijelu priču su navodno bile upletene i neke obavještajne strukture.

17.04.2009. 16:51:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh