« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NAPETOST RASTE

Pokreće se istraga o pokušaju atentata na Moralesa

Oporba tvrdi kako se Morales pokušava prikazati žrtvom i ocrniti Santa Cruz u kojem nije popularan.

(Getty Images)
Više o

Santa Cruz

,

terorizam

,

Bolivija

,

pokušaj atentata

,

Evo Morales

,

istraga

,

Eduardo Rozsa Flores

,

Chico

,

Victor Hugo

,

Oscar Ortiz

,

Alvaro Garcia Linera

,

Ricardo Diaz

,

Ruben Costas

,

Marcos Farfan

,

Magyarosi Arpad

,

Dwyer Michael Martin

,

Francisco Tadic Astorga

,

Elot Toazo

Ubojstvo trojice "terorističkih plaćenika", neobičnog spoja navodnih urotnika protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa (bolivijsko-irsko-mađarsko-hrvatskog), zabrinula je tamošnju javnost, a napetost dodatno pojačavaju međusobne optužbe vlasti i oporbe, pišu u subotu svjetske agencije i bolivijski mediji.

Bolivijska policija je u petak zatražila pomoć europskih i američkih kolega radi dobivanja bilo kakvih informacija o "ranijem djelovanju i pokretima" skupine koju su činila petorica muškaraca, od kojih je trojicu ustrijelila rano u petak u hotelu Los Americas u Santa Cruzu, a dvojicu uhitila, piše francuski AFP.

Iako su prve informacije u identitetu atentatora bila proturječne, u subotu svi mediji navode kako su ubijeni Eduardo Rozsa Flores (Bolivijac), Magyarosi Arpad (Mađar) i Dwyer Michael Martin (Irac). Uhićeni su Mario Francisco Tadic Astorga (Bolivijac) i Elot Toazo (Mađar). Bolvijski list Eldeber iz Santa Cruz piše kako su mađarske vlasti potvrdile da Arpad i Toazo imaju mađarske putovnice.

Dvojica od njih, Flores i Tadic, navodno imaju i hrvatsko državljanstvo koje su stekli boreći se u redovima hrvatskih snaga u Domovinskom ratu.

Bolivijski listovi posebno opširno pišu o Rozsi, pustolovu iz Santa Cruza koji je početkom rata u Hrvatsku stigao kao novinar da bi se pridružio međunarodnim postrojbama u hrvatskoj vojsci.

Rozsin rođak, kako pišu bolivijska glasila, niječe da je on "terorist" i tvrdi da je u Santa Cruzu boravio radi snimanja filma.

Glavni zapovjednik bolivijske policije general Victor Hugo Escobar nazvao je Floresa, sina Mađara i Bolivijke čije je sudjelovanje u ratu u Hrvatskoj ovjekovječeno u mađarskom filmu "Chico", vođom "bande" koja je planirala atentat na Moralesa, navodi američki Associated Press.

"Istraga je sada u rukama tužitelja. Nadam se da će njihov rad biti brzo gotov i da ćemo uskoro znati tko je naručitelj, tko stoji iza ove urote", rekao je Escobar.

Policija tvrdi kako je u hotelu, nakon obračuna s trojicom terorista, u njihovim sobama pronašla čitav arsenal oružja, uključujući snajpere i eksplozive.

"Mi ćemo sada istražiti kako su ti ljudi došli u Boliviju iz Irske i Hrvatske, tko im je platio put, tko ih je financirao, tko im je davao informacije o kretanju državnog vrha, kako je u zemlju stigao eksploziv C4", rekao je za list Eldeber bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Predsjednik bolivijskog Senata, koji nadzire oporba, Oscar Ortiz rekao je da bi se istražitelji "trebali truditi da utvrde istinu, a ne pomagati predsjedniku Moralesu da upriliči međunarodnu predstavu". Ortiz je napao Moralesa da "glumi žrtvu" i rekao da želi omalovažiti Santa Cruz jer ondje nije popularan.

Morales je optužio političare, poduzetnike i industrijalce iz Santa Cruza, među kojima je jedan od istaknutijih Bolivijac hrvatskog porijekla Branko Marinkovic, za organizaciju nasilnih prosvjeda prošle godine kojima je cilj bila destabilizacija vlade u La Pazu, piše Reuters. U četvrtak je Morales izjavio kako ga se oporba "želi riješiti mecima".

Kako piše list Los Tiempos, senator Ricardo Diaz iz vladajućeg Pokreta za socijalizam (MAS) već je optužio Marinkovica, koji je vodio prosvjede protiv Moralesa u Santa Cruzu, da stoji iza organizacije ove "terorističke urote" i zatražio policijsku istragu protiv njega.

Izvori u vladi rekli su Reutersu kako je predmet istrage u ovom slučaju i guverner pokrajine Santa Cruz, najrazvijenije u Boliviji, Ruben Costas, inače žestoki Moralesov kritičar.

Zamjenik bolivijskog ministra unutarnjih poslova Marcos Farfan rekao je za bolivijski radio Erbol da su spomenuti teroristi još prije dva tjedna pokušali dignuti u zrak vojni brod na kojem se Morales sastao sa svojim ministrima i potom "izazvati spiralu nasilja u Boliviji".

Kako piše bolivijska novinska agencija AIB, Interpol je već ponudio pomoć bolivijskim istražiteljima u rješavanju ovoga slučaja. (hina/metro-portal)

18.04.2009. 15:20:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh