Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2010. 08:25:23
SMANJENJE DUGA

SAD: Zamrzava se plaća dva milijuna zaposlenih

Barack Obama predložio je Kongresu zamrzavanje plaća saveznim javnim službenicima na dvije godine od 1. siječnja 2011.

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je Kongresu predložio zamrzavanje plaća saveznim javnim službenicima na dvije godine, radi smanjenja ogromnog državnog deficita. Zamrzavanjem plaća od 1. siječnja 2011. bilo bi obuhvaćeno 2,1 milijuna zaposlenika u javnim službama, a njime bi se iduće godine uštedjelo dvije milijarde dolara, a u idućih pet godina kumulativno 28 milijardi dolara.

Ukupni javni dug SAD-a 7. studenoga je iznosio 95 posto BDP-a ili 13.728 milijardi dolara, a u 2010. godini je povećan za 1700 milijardi dolara.

"Teška je istina da će stavljanje pod nadzor ovoga deficita tražiti široke žrtve, a tu žrtvu moraju podijeliti i zaposlenici savezne vlade", rekao je Obama. "Mali poduzetnici i obitelji stežu remen, pa treba i njihova vlada", rekao je Obama na konferenciji za tisak. Ako Kongres odobri prijedlog, zamrzavanje bi spriječilo planirano povećanje plaća za 1,4 posto u 2011. za sve civilne savezne službenike.

Zamrzavanje se ne odnosi na oružane snage, ali obuhvaća civilne namještenike ministarstva obrane. Ono se također ne bi primjenjivalo na osoblje Kongresa i zastupnike, koji su izglasali zamrzavanje svojih plaća u travnju.

Obamina je najava u skladu s prijedlogom dvostranačke Komisije za deficit, koja je ranije ovoga mjeseca preporučila trogodišnje zamrzavanje plaća u saveznim službama, uključujući i neborbene članove vojske.

Obamin je potez preventivan u odnosu na najave republikanaca da će smanjiti plaće i broj zaposlenih u saveznim službama nakon što iduće godine preuzmu vođenje Kongresa. (hina/metro-portal)

30.11.2010. 08:25:23
http://metro-portal.hr/sad-zamrzava-se-placa-dva-milijuna-zaposlenih/51961/