« Svijet
objavljeno prije 14 godina
POČAST

SAD obilježio Dan sjećanja na pale vojnike

Predsjednik Obama vijenac je položio na groblju Abraham Lincoln u blizini Chicaga, a potpredsjednik Biden na groblju Arlington kod Washingtona

Obama SAD Dan sjećanja vojnici
Obama SAD Dan sjećanja vojnici (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Joe Biden

,

američki vojnici

,

tri svemirska broda

U Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je svečano obilježen nacionalni blagdan Dan sjećanja, odavanjam počasti palim američkim vojnicima iz prošlih i sadašnjih ratova na vojničkim grobljima diljem zemlje, čemu su svoj obol dali i predsjednik Barack Obama te potpredsjednik Joe Biden.

Potpredsjednik Joe Biden nazočio je polaganju vijenaca na svečanosti na nacionalnom groblju Arlington izvan Washingtona, gdje je pokopano oko 245.000 palih vojnika i časnika. Biden je rekao da obitelji poginulih, kao i svi Amerikanci, trebaju biti ponosne na živote svojih vojnika, na službu koju su pružali i na zemlju za koju su se borili.

Predsjednik Barack Obama položio je vijenac i odao počast palim vojnicima na nacionalnom groblju Abraham Lincoln u blizini Chicaga, gdje je s obitelji proveo blagdanski vikend. Međutim, nije održao predviđeni govor jer je olujno nevrijeme s jakom kišom i grmljavinom prekinulo svečanost. Oduševio je prisutne na groblju kada je pod kišobranom stao za govornicu i pozvao sve da se sklone u automobile i autobuse, zbog opasnosti od udara groma. "I ja se vraćam u svoj auto", rekao je.

Nakon što je postalo jasno da oluja neće prestati, Obamini su pomoćnici objavili da predsjednik neće održati govor, a on je ušao u autobuse kako bi se pozdravio s promočenim posjetiteljima.

Čelnici nekih veteranskih organizacija ranije su kritizirali Obamu, jer nije planirao posjet Arlingtonu za Dan sjećanja, na kojem po tradiciji predsjednici SAD polažu vijenac na Grobnicu neznanog vojnika. U 15:00 sati je u cijelom SAD-u održana minuta šutnje za pale vojnike.

Dan sjećanja najteži je za obitelji i prijatelje koji posjećuju svježe humke na vojničkim grobljima, kao što su one na polju 60. na groblju Arlington, gdje su pokopani ostaci poginulih u ratovima u Iraku i Afganistanu. Broj poginulih američkih vojnika u Afganistanu prošloga je tjedna prešao granicu od 1.000 vojnika, dok je broj poginulih u Iraku 4.401.

Od 1,333.154 američka vojnika, koliko ih se vodi kao poginule u 12 velikih ratova koji su SAD vodile od svog osnutka 1776., daleko najveći broj žrtava zabilježen je u građanskom ratu 1861-65., čak 622.000. U II. svjetskom ratu palo je 403.339 američkih vojnika, a u 18 mjeseci američkog sudjelovanja u I. svjetskom ratu 116.516 vojnika.

Uz posjete grobljima, povorke i druge svečanosti, Dan sjećanja su vijetnamski i drugi veterani - motociklisti, obilježili i tradicionalnim okupljanjam u Washingtonu u nedjelju, koje se s razlogom naziva "Kotrljajuća grmljavina". Povorka s tisućama motocikala uz zaglušujući je zvuk kružila oko Nacionalne šetnice u središtu Washingtona, u znak sjećanje na zarobljene i nestale vojnike.

S Danom sjećanja tradicionalno počinje ljetna sezona u SAD-u, pa je više od 40 milijuna Amerikanaca produljeni vikend iskoristilo za posjete plažama i turistička putovanja. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 00:03:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh