« Svijet
objavljeno prije 12 godina
STROGA KANCELARKA

Merkel kaznila ministra okoliša zbog poraza na izborima

Roettgen je smijenjen nakon što je njegova kampanja za premijera najmnogoljudnije njemačke savezne države okončala u nedjelju povjesnim neuspjehom

Fotografija vijesti
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

CDU

,

Sjeverna Rajna-Vestfalija

Nakon što je dosadašnji ministar okoliša i osoba od povjerenja Angele Merkel doživio težak poraz na izborima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, njemačka je kancelarka i predsjednica stranke na njegovo mjesto odlučila imenovati odanog konzervativnog saveznika Petera Altmaiera, prenosi Hina.

Norbert Roettgen, kojega su smatrali mogućim nasljednikom Angele Merkel, smijenjen je nakon što je njegova kampanja za premijera najmnogoljudnije njemačke savezne države okončala u nedjelju povjesnim neuspjehom Kršćansko-demokratske unije.

Očekuje se da će se Merkel iduće godine natjecati za treći premijerki mandat, pa se čini kako se smjenom ministra distancira od debakla u toj saveznoj državi, što inače rijetko čini. Njemačka kancelarka je za novog ministra okoliša predložila Petera Altmaiera, parlamentarnog zastupnika kršćanskih demokrata, rekavši da će on donijeti "novi početak".

Altmaier je lukavi operativac u donjem domu Bundestaga kojemu je zadatak ponovno staviti na dnevni red "Energiewende" ili energetski zaokret, nakon što je gornji dom Bundesrat prošloga tjedna zaustavio planove o smanjenju naknada za proizvodnju solarne energije.

16.05.2012. 20:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh