« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POZADINA AFERE

SAD je prije uhićenja točno znao koje će špijune tražiti u razmjeni

Obama je prvi puta za ruske špijune "spavače" doznao u veljači nakon briefinga predstavnika FBI-a i CIA-e

ruski špijuni
ruski špijuni (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

reaktori

,

krizma

,

Luca Montecchi

,

Davor Mašić

Tim za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame pripremao se tjednima prije uhićenja desetero ruskih špijuna za njihovu razmjenu, sastavljajući popis zatvorenika koje bi Moskva mogla mijenjati za agente, izvijestio je u subotu američki tisak, pozivajući se na izjave visokih dužnosnika administracije.

Američki dužnosnici počeli su pregovore sa svojim ruskim kolegama ubrzo nakon uhićenja špijuna 27. lipnja, rekli su dužnosnici. Dvije strane uskoro su postigle dogovor koji je uključivao obećanja da neće biti bilo kakvih daljnjih "koraka odmazde", kao što su protjerivanje diplomata ili zamrzavanje odnosa, te da neće uznemiravati dužnosnike ili građane druge zemlje, piše u subotu The Washington Post.

Dužnosnici koji su dali podatke o tome kako se u petak odigrala cijela razmjena, opisali su cijelu operaciju kao plod suradnje policijskih, obavještajnih i diplomatskih timova Obamine administracije u praćenju ruskih agenta i okretanju situacije u pobjedu nacionalne sigurnosti, a ne u izvor političke i javne zabrinutosti i mogućih kritika, navodi Post.

Dužnosnici su razgovarali pod uvjetom anonimnosti, rekavši da se radilo o zajedničkom naporu, ovlaštenom od predsjednika Obame.

Normalizacija odnosaSada, kada je razmjena špijuna na pisti zračne luke u Beču dovršena, američka administracija se nada da ta epizoda neće postati pitanje između Obame i ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, već samo mala prepreka na putu poboljšanja odnosa dviju zemalja.

Prvi puta su dužnosnici Bijele kuće doznali za ruske špijune "spavače" u veljači, kada su predstavnici FBI-a, CIA-e i ministarstva pravosuđa održali brifing, rekao je jedan dužnosnik.

Idućih nekoliko mjeseci, kako je rasla zabrinutost da se neki od agenata spremaju napustiti SAD, počelo se razgovarati o terminu uhićenja, a Obama je prvi put obaviješten o istrazi i planovim uhićenja 11. lipnja.

CIA i State Department počeli su sastavljati popis kandidata za razmjenu, vodeći se humanitarnim kriterijima i povezanošću sa špijunažom.

Na kraju su utvrdili da je broj zatvorenih Rusa koji su optuženi za špijuniranje za Zapad iznenađujuće mali. Na konačnom popisu našla su se tri bivša časnika KGB-a i istraživač moskovskog 'think tanka' koji je osuđen zbog prenošenja osjetljivih informacija tvrtki u Londonu, koja po Moskvi služi kao paravan CIA-e.

Za termin uhićenja 27. ožujka, samo 72 sata nakon posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Bijeloj kući, dužnosnici navode da je bio uvjetovan rezerviranim letom te noći za napuštanje SAD-a jednog od osumnjičenih špijuna.

Rusi se nisu protvili razmjeni

Priznanje MoskveU administraciji SAD-a nisu znali kako će Rusija reagirati na uhićenje, a bili su ohrabreni kada je dan nakon prvotnog poricanja, Moskva praktično priznala da je riječ o njezinim špijunima, pa je Obama odmah odobrio predlaganje razmjene, dodaje Post.

Direktor CIA-e Leon Panetta je 28. lipnja nazvao svog ruskog kolegu Mihaila Fradkova, čelnika ruske obavještajne službe SVR. "Oni su bili spremni slušati", rekao je američki dužnosnik.

Četiri tražena imena su prenesena i pregovori su počeli. Američki tužitelji su pripremali priznanje krivnje za 10 uhićenih špijuna, a Rusi su okupili svoje zatvorenike i pripremali predsjednički oprost. Panetta i Fradkov razgovarali su tri puta, a posljednji puta 3. srpnja.

Među desetero ruskih špijuna bila su četiri bračna para s ukupno osmero djece. Američki mediji su tijekom cijele afere postavljali pitanje što će biti s tom djecom.

Pozivajući se na odvjetnike špijuna, CNN u subotu izvješćuje da je četvoro male djece već u Rusiji. Dva starija djeteta više nisu u SAD-u, iako nije poznato gdje se nalaze. Još dvoje starije djece ostalo je u Americi, rekli su odvjetnici.(hina/metro-portal)

Visoki dužnosnici administracije rekli su kako su uhićeni špijuni u sporazumu o priznanju krivnje pristali da se nikada ne vrate u SAD bez dozvole američke vlade. Robert Baum, odvjetnik optužene Anne Chapman, izjavio je kako je malo vjerojatno da će vlada SAD-a ikada odobriti takvu dozvolu.

10.07.2010. 11:00:20
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.07.2010. 13:09
    još malo dokaza kako je sve što se događa fino izrežirano, svjedoci smo teatra na svjetskoj razini, a većina ovaca to 'puši' :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh