« Svijet
objavljeno prije 14 godina
MIROVNI SPORAZUM

Sjeverna Koreja spremna pregovarati o denuklearizaciji

Pjongjang je u travnju 2009. istupio iz nuklearnih pregovora, nakon čega je tražio da se ukinu sankcije Sjevernoj Koreji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Sjeverna Koreja

,

nuklearni program

,

mirovni pregovori

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

denuklearizacija

Sjeverna Koreja je spremna nastaviti međunarodne pregovore o "denuklearizaciji" Korejskog poluotoka, ali je najavila odmazdu u slučaju "provokacija", objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u subotu, dan nakon što je prihvaćena izjava Vijeća sigurnosti UN-a o potapanju južnokorejskog broda u ožujku, u kojoj se izravno ne optužuje Pjongjang.

"Demokratska Narodna Republika Koreja će nastaviti sa stalnim naporima da se zaključi mirovni sporazum i denuklearizacija putem šesterostranih razgovora vođenih na ravnopravnim temeljima", rekao je sjevernokorejski vladin glasnogovornik, prenosi KCNA.

Pjongjang je u travnju 2009. istupio iz pregovora o denuklearizaciji s SAD-om, Kinom, Rusijom, Japanom i Južnom Korejom. Sjevernokorejske vlasti od tada su ponavljale da žele nastavak pregovora, ali pod uvjetom da se prvo ukinu sankcije Sjevernoj Koreji.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je osudilo napad u kojem je potonuo južnokorejski brod u ožujku, ali ipak nije izravno okrivilo Sjevernu Koreju čineći time ustupak Kini, saveznici Pjongjanga.

U izjavi, s kojom se složilo svih 15 članica, Vijeće sigurnosti je izrazilo "duboku zabrinutost" zbog nalaza istražiteljske skupine koju je vodila Južna Koreja da je Sjeverna Koreja potopila korvetu Cheonan, ali je navelo da Pjongjang niječe odgovornost za napad.(hina/metro-portal)

10.07.2010. 09:50:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh