« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
WILLIAM F. ENGDAHL

SAD će blokirati hrvatsku vanjsku politiku zbog Rusa

Slavni autor knjige Stoljeće rata, William F. Engdahl ne crta budućnost Hrvatske ružičastim tonovima, dapače

U ekskluzivnom intervjuu za Dnevno.hr Engdahl upozorava Hrvatsku
U ekskluzivnom intervjuu za Dnevno.hr Engdahl upozorava Hrvatsku (dnevno.hr)
Više o

EU

,

intervju

,

vanjska politika

,

William F. Engdahl

,

Stoljeće rata

Nakon što je knjigom 'Stoljeće rata' šokirao javnost, američki geopolitičar nastanjen u Njemačkoj u ekskluzivnom intervjuu za Dnevno.hr iznosi teze koje će iznenaditi mnoge. Otkriva što se krije iza 'propusnice' koju je Europska unija dala Hrvatskoj te zbog čega upravo našu zemlju smatra 'stožernom državom' jugoistoka Europe. Pojašnjava uzroke svjetske financijske krize te upozorava na neizvjesnosti opstanka Europske unije i SAD-a. Ukazuje na opasni valutni rat kojim Wall Street želi uništiti euro, zakulisne igre kojima američki obavještajci pokušavaju 'oslabiti' Putina te pojašnjava zašto je u krvavom ratu morao biti ubijen libijski vođa Gadafi.

Zbog čega je EU nakon niza godina odlučila Hrvatsku upravo sada primiti u svoje članstvo, a građani svjedoče da nužne društvene i ekonomske reforme nisu ni približno privedene kraju?

- Razlozi za to leže u geopolitici. Hrvatska je stožerna zemlja za cijelu jugoistočnu Europu. Uz to ima posebne povijesne veze s Bliskim Istokom. Svi energetski tokovi iz tog područja do južnih država Europske unije moraju proći kroz Hrvatsku. Upravo takav geopolitički položaj čini ju neformalnim 'bojištem' naftnih interesa između Rusije s jedne strane i SAD-a odnosno Europske unije kao američkog zastupnika, s druge strane. Energetski tokovi i s njima povezani interesi velikih sila kreću se danas sličnom trasom kao i željeznička linija Berlin-Bagdad koja je prije više od jednog stoljeća prolazila kroz Balkan i Hrvatsku. Upravo su ti interesi, odnosno zemljopisni položaj Hrvatske definirali sve ono loše, ali i dobro što joj se, kao i njenim građanima, događalo kroz stoljeća.

Neki analitičari smatraju da su upravo SAD 'ugurali' Hrvatsku u EU kako bi zaštitili svoje interese na ovom području od sve jačeg ruskog i kineskog utjecaja. Slažete li se s time?

- To je zasigurno točno. Rusija ima dugogodišnje energetske veze s Hrvatskom. One su imale uspona i padova, ali su uvijek postojale, prije svega kroz Jadranski naftovod (JANAF) i Družbu Adria. Prije dvije godine hrvatska Vlada pristupila je i Gazpromovom projektu 'Južni tok' koji ruski plin dovodi u južnu Europu. To je dio većeg projekta u kojeg spada i tzv. 'Sjeverni tok' koji prolazi kroz Njemačku, a započeo je s radom prije dva mjeseca.

Upravo sve to čini Washington vrlo nervoznim. Kontrola nafte i plina je stup američke vanjske politike još od kraja Drugog svjetskog rata. No Rusija je kao jedinu mogućnost suprotstavljanja američkoj dominaciji u Euroaziji iskoristila energetske resurse i njihovo snažnije povezivanje s Europom. Na taj način želi neutralizirati prijetnju koju joj predstavlja NATO.

Što se pak Kine tiče, od kad je 2009. godine predsjednik Hu Jintao posjetio Zagreb, te dvije zemlje grade sve jače odnose. Koliko sam upoznat, u studenom prošle godine razgovaralo se i o kinesko-hrvatskoj vojnoj suradnji. To nikako ne veseli Washington.

Cijeli intervju možete pročitati na portalu Dnevno.hr

Piše: dnevno.hr
31.01.2012. 17:52:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh