« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ODLUČNO NE

Saborska oporba se protivi ukidanju fondova i agencija

Vlada predlaže ukidanje pojedinih fondova i agencija u cilju racionalizacije službi i ušteda u proračunu

Sabor
Sabor (Damjan Tadic / CROPIX)
Više o

Sabor

,

oporba

,

fondovi

,

proračun

,

Vladimir Bukovsky

Saborska oporba u nastavku današnje sjednice nije poduprla još nekoliko zakona kojima je u sklopu provedbe vladinog Programa gospodarskog oporavka, a u cilju racionalizacije službi i ušteda u proračunu, predviđena reorganizacija odnosno smanjenje broja agencija, zavoda, i fondova s javnim ovlastima.

Oporba se tako protivi prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje čije bi poslove preuzelo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, izmjenama Zakona o šumama kojima se predlaže da Šumarska savjetodavna služba više ne djeluje kao samostalno tijelo, već da se njezini poslovi ubuduće obavljaju u Hrvatskim šumama, kao i izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, po kojemu bi se Hrvatski geodetski institut pripojio Državnoj geodetskoj upravi.

Zastupnici oporbe smatraju da iz predloženih izmjena nije vidljiv stvarni učinak koji će njihovo donošenje imati, naglašavajući kako bi, primjerice, ukidanje Fonda za razvoj i zapošljavanje moglo dovesti do poteškoća u realizaciji, odnosno financiranju odobrenih kredita korisnicima sredstava Fonda.

Vladajući, pak, ističu nužnost racionalizacije naglašavajući da neće doći do zastoja u realizaciji započetih projekata.

Davorko Vidović (SDP) ističe da je Fond imao za cilj okupiti i koordinirati poslove vezane uz razvoj i zapošljavanje, a to Ministarstvo gospodarstva, smatra, kao državno upravno tijelo ne može obaviti.

Silvano Hrelja (HNS-HSU) ocjenjuje kako će umjesto Fonda, koji je otvarao radna mjesta i investirao, "nastati intervencionizam" putem ministarstva. Poruka ukidanja fonda je poruka ukidanja razvoja i zapošljavanja, ocjenjuje.

Franjo Lucić (HDZ) naglašava kako se ništa ne ukida već se, kazao je, pripaja te će svi ljudi koji su do sada radili u Fondu kroz Ministarstvo gospodarstva provoditi programe koji su i započeti.

Državna tajnica iz Ministarstva financija Ivana Maletić kazala je kako je danas proračunski sustav i sustav upravljanja javnim financijama unaprijeđen i to na način da se posebni izvori financiranja mogu pratiti kroz proračun te više nije potrebno postojanje posebnih proračunskih korisnika u obliku fondova, agencija ili zavoda.

"Dakle, sve se to može provesti kroz sama tijela državne uprave", rekla je.

Vlatko Podnar (SDP) smatra da je potrebno zadržati Šumarsku savjetodavnu službu jer bi ona, naglašava, trebala šumoposjednicima omogućiti lakše snalažanje na tržištu i izradu kvalitetnih programa, a što se, smatra neće moći ostvariti ako će te poslove raditi kroz Hrvatske šume.

Đurđica Sumrak (HDZ) nasuprot tome opravdanim smatra da poslove te službe preuzmu Hrvatske šume jer će to, kaže, smanjiti troškove u gospodarenju šumama i omogućiti brže rješavanje zahtjeva šumoposjednika.

Zlatko Koračević (HNS-HSU), pak, ocjenjuje da su predložene izmjene kozmetički površne te da izravno štete privatnim šumoposjednicima budući da je za njih upravo kroz tu savjetodavnu službu ostvareno 108 programa gospodarenja.

Mirela Holy (SDP) usprotivila se ukidanju Hrvatskog geodetskog instituta kazavši kako se Vlada navodno beskompromisno zalaže da Hrvatska bude zemlja znanja, a upravo je Institut kojega želi ukinuti, naglašava, nedvojbeno rasadnik znanja u kojem je objavljen cijeli niz znanstvenih radova.

Sabor je završio današnje zasjedanje.(hina/metro-portal)

20.10.2010. 20:25:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh