« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
VARAŽDIN

Osumnjičeni ginekolozi nakon saslušanja zadržani u pritvoru

Sedmoricu ginekologa tereti se za čak 101 kazneno djelo, među kojima i za prekide urednih, a neželjenih trudnoća

Uhićeni ginekolozi
Uhićeni ginekolozi (Zeljko Hajdinjak / Cropix)
Više o

DORH

,

pobačaj

,

gloria gaynor

,

obnova spomenika

,

konferencija UN-a o klimi

,

Groupon

,

Struxnet

Šestorica od sedmorice ginekologa uhićenih u tzv. operativnoj akciji "Ordinacija" zadržani su u 48-satnu pritvoru, a jedan je pušten na slobodu nakon saslušanja kod istražnog suca, potvrdio je večeras glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic.

Po njegovim riječima varaždinski ginekolozi Davor Fara, Oskar Kirchbaum i Zoran Pitner, osumnjičeni za zlouporabu položaja i ovlasti, a Kirchbaum i za krivotvorenje službene isprave, na saslušanju su se branili šutnjom. U pritvoru su zadržani zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke.

Pavao Perković iz Zagreba, Neven Hećimović iz Koprivnice i Cvjetko Čandrlić iz Bjelovara, osumnjičeni za poticanje na krivotvorenje službene isprave, također su zadržani u 48-satnu pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Aleksandar Jukić, koji se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, na saslušanju je iznio svoju obranu te nije predloženo njegovo zadržavanje pa je pušten na slobodu, rekao je Pavlic.

Sedmoricu ginekologa tereti se za čak 101 kazneno djelo, među kojima i za prekide urednih, a neželjenih trudnoća. Za to su naplaćivali između 1000 i 2500 kuna, novac su zadržavali za sebe, a u liječničkoj su dokumentaciji lažno prikazivali obavljene zahvate kao medicinski opravdane zbog navodne patološke trudnoće, fakturirajući ih i naplaćujući od HZZO-a.

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice dr. Dubravko Tršinski kazao je na konferenciji za novinare kako je "bio neugodno iznenađen kad je saznao za uhićenja svojih liječnika". Napomenuo je da je o naplaćivanju pobačaja razgovarao s liječnicima prije nekoliko mjeseci te ih je pitao ima li toga u varaždinskoj bolnici. Odgovorili su da se takve stvari ne događaju, tvrdi dr. Tršinski.

Iako su svi djelatnici bolnice u šoku, Odjel za ginekologiju i porodništvo varaždinske opće bolnice radit će po rasporedu te se neće odgađati pregledi ili operacije, rekao je ravnatelj. Na odjelu trenutačno radi sedam ginekologa, a pomaže im pet specijalizanata te je već prije raspisan natječaj za još jednog liječnika i ne bi trebalo, kaže, biti problema.

Na novinarsko pitanje kako komentira izjavu ministra zdravstva Darka Milinovića da uhićenim liječnicima, ako im se dokaže krivnja za takva djela, nema više mjesta u zdravstvu, ravnatelj Tršinski kaže da se slaže s ministrom te da je to "bačena ljaga na cijelu liječničku struku".

O nagađanjima da sedmorica privedenih liječnika vjerojatno nisu i krajnji broj, već da policija u suradnji s DORH-om sumnjiči čak 13 osoba s varaždinskoga, bjelovarskog i koprivničkog područja za počinjenje kaznenih djela prekida trudnoća, Tršinski kaže da "nisu istinita, već da je, po njegovim podatcima, riječ samo o uhićenim liječnicima".(hina/metro-portal)

20.10.2010. 21:30:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh