« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
prilagodbe za eu

Sabor raspravlja o ustavnim promjenama

Zasad se raspravlja samo o vladinom nacrtu promjena, a zajednički prijedlog oporbe još se čeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

oporba

,

ustavne promjene

Sabor je jutros započeo raspravu o prijedlogu pokretanja ustavnih promjena, na temelju vladina nacrta, a premijerka Jadranka Kosor uvodno je naglasila da je riječ o izmjenama nužnim za dovršetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU.

"Sigurna sam da će svi poslovi koje još moramo obaviti biti obavljeni na vrijeme i da ćemo na proljeće moći reći da je sve završeno i tada očekujem utvrđivanje datuma ulaska Hrvatske u EU", rekla je Kosor.

Podsjetila je da je nacrt izmjena koji je pred zastupnicima izradila vladina radna skupina na čelu s potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, a da su u skupini bili vodeći stručnjaci s područja ustavnog prava.

Izvijestila je i da se početkom tjedna sastala s predstavnicima parlamentarnih stranaka, koji su, kaže, pokazali spremnost na dijalog o ustavnim promjenama.

Iznoseći vladin prijedlog ustavnih promjena, Kosor je ponovila da se predlaže da se na referendumu o ulasku Hrvatske u EU odlučuje većinom birača koji su glasovali u Hrvatskoj, uz uvjet da mu je pristupila većina od ukupnog broja birača. Naglasila je, međutim, da je Vlada otvorena za razgovor o referendumu.

Blaže uvjete vlada je predvidjela i za slanje pripadnika Oružanih snaga RH izvan granica Hrvatske, o čemu bi Sabor odlučivao kvalificiranom umjesto dvotrećinskom većinom.

Vlada predlaže i da se Ustavom omogući izručivanje hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih članica nakon ulaska Hrvatske u EU, a predvidjela je i mogućnost potpisivanja takvih ugovora sa zemljama izvan EU.

Ustavom bi se utvrdilo obvezno i svima dostupno opće obrazovanje, potpuna neovisnost Hrvatske narodne banke (HNB) i Državne revizije, kao i neovisan izbor sudaca i pravosudnih dužnosnika. Utvrdilo bi se i da nema zastare za kaznena djela u pretvorbi i privatizaciji.

Vlada je predvidjela da se u Izvorišne osnove Ustava vrate bošnjačka i slovenska nacionalna manjina, a premijerka Kosor je kazala kako nema ništa protiv da u Preambulu uđu i sve 22 manjine.

Zastupnici će danas raspraviti vladin nacrt ustavnih promjena, ali o njemu neće glasovati, nego će on u proceduri pričekati najavljeni zajednički prijedlog oporbenih klubova, o kojemu će se odvojeno raspravljati na plenarnoj sjednici.

Nakon glasovanja o jednom i drugom prijedlogu, stranke će osnovati zajedničku radnu skupinu koja bi trebala utvrditi konačni prijedlog ustavnih promjena. (hina/metro-portal)

14.10.2009. 10:50:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh